Közel 3 éve nem érkezett illegális bevándorló Ausztráliába

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Elismerően nyilatkozott kormánya határvédelmi politikájáról kedden Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő, mondván, kilencszáz napnál több múlt el azóta, hogy az utolsó, illegális bevándorlókat szállító hajó kikötött Ausztrália partjainál.


Turnbull a kormányzó nemzeti-liberális koalíció két pártjának együttes ülésén beszélt erről a parlamenti ülésszak kezdete előtt. Hangoztatta, hogy a figyelemre méltó eredmény Ausztrália szigorú határvédelmi politikájának tudható be, kormánya kiáll a biztonság és a határok sérthetetlensége mellett. Turnbull szerint a laza határvédelem miatt bajok és zűrzavarok vannak szerte a világban.

„Túl vagyunk a 900. napon anélkül, hogy egyetlen sikeres embercsempészeti kísérlet történt volna, amely Ausztráliát vette célba. Ez jelentős teljesítmény” – mondta Turnbull, de óva intett az önelégültségtől.

Fontosnak nevezte, hogy az ausztrálok tisztában vannak azzal, a kormány útját állja a törvénytelen migrációnak, és a jövőben is meg fogja akadályozni, hogy embercsempészek törvénytelen menedékkérőkkel teli csónakokat küldjenek az országba.

„Ez a bevándorlási politikánk alapja. Ez a multikulturális társadalmunk alapja. Az ausztráloknak tudniuk kell, hogy a kormányuk és csakis a kormányuk határozhatja meg, hogy kik érkezhetnek Ausztráliába. Ez szuverén joguk. Nemzetként ez a mi szuverén jogunk” – mondta Turnbull.

Canberra 2013-ban vezetett be rendkívül szigorú menekültügyi korlátozásokat. Akik hajón érkeznek, nem léphetnek be az országba, jogvédők által nyomorúságos körülmények között, naurui és pápua új-guineai táborokban kell kivárniuk menedékkérelmük elbírálását, és akkor sem léphetnek be az országba, ha megkapják a menekültstátust.

Ausztrália tavaly, még az amerikai elnökválasztás előtt állapodott meg Washingtonnal, hogy az Egyesült Államok befogadja azokat a menekülteket, akik a megállapodás megkötésének idején Pápua Új-Guineán vagy Naurun tartózkodtak. Az egyezség szerint több mint 1300 menedékkérőről van szó. Donald Trump újonnan megválasztott amerikai elnök azonban a minap bejelentette, hogy felülvizsgálja az Ausztráliában menedékjogot kérő, legfeljebb 1250 ember átvételéről szóló – szerinte ostoba – megállapodást.