Közel 100 ezer liter almalé romlott meg

-

Több mint 94 ezer liter lejárt minőségmegőrzési idejű almalé forgalmazását tiltották meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Hajdú-Bihar megyei gyümölcsléüzemben.


A hatóság szerdai tájékoztatása szerint többhetes előzetes adatgyűjtés után tartottak ellenőrzést a gyümölcslé-előállító üzemben. A cég a termékeit országszerte értékesítette kereskedelmi egységeknek és áruházláncnak.

Az üzemben az ellenőrzéskor a gyártás szünetelt, a cég készáruraktárában és az üzemi területen azonban – az értékesítésre váró termékekkel együtt tárolva – 94 600 liter lejárt almalevet találtak a hatóság munkatársai. A szakemberek a bemutatott gyártmánylapok alapján megállapították, hogy a vállalkozó a gyártási tevékenység kezdete óta többször is növelte termékei minőségmegőrzési idejét.

A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a tételek forgalomból történő kivonását és megtiltotta azok további értékesítését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós bírság várható – közölték.

A kormányzati portálon megtalálható – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján közzétett – jogsértő szervezetek és személyek listája alapján egy derecskei kft. az ügy érintettje.