Közbeszerzés nélkül költ újabb 10 milliárdot a kormány határvédelemre

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Az előterjesztést csak kormánypárti képviselők hagyták jóvá, szerintük az ellenzék tartózkodása azt jelzi, hogy nem akarják megvédeni a déli határszakaszt.


Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes elnöke szerint a testület keddi ülésén ismét kiderült: "a szociálliberális ellenzék" nem támogatja a déli határszakasz védelmét, mert nem járult hozzá, hogy a Belügyminisztérium mentesítést kapjon a közbeszerzés alól a műszaki határzár megerősítésére.

Kósa Lajos elnök a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülése után, sajtótájékoztatón azt mondta, a déli határszakaszon naponta ötszázan próbálnak átjutni, döntő többségüket a műszaki zár feltartóztatja, ám jelentős az amortizáció, ezért szükséges a kerítés megerősítése.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke közölte, majdnem tízmilliárd forint értékben kért felmentést a Belügyminisztérium a közbeszerzés alól. Ennek részleteit nem ismerik, indokoltságát nem látják, ezért tartózkodtak a szavazásnál - tette hozzá. Hasonló véleményt fogalmazott meg Vadai Ágnes, a DK színeiben politizáló független országgyűlési képviselő, bizottsági tag is.

Az előterjesztést végül kormánypárti támogatással megszavazták a képviselők.