Következmények nélkül maradhat a balatonfenyvesi CBA jogsértése

-

Kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt a tájékoztatást adta, hogy a balatonfenyvesi CBA jogszabálysértően kapott engedélyt a piaccá váláshoz. Szerdára már az is kiderült, hogy a törvénysértésnek vélhetően nem lesznek következményei – írja a Népszabadság.


Mivel a balatonfenyvesi CBA üzlet üzemeltetője magától visszaadta piacengedélyét, így semmi nem indokolja, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal tovább vizsgálódjon az ügyben – derül ki a hivatal Népszabadságnak megküldött válaszából.


Annak ellenére, hogy az NGM szerint joggal való visszaélés történt, amikor a CBA üzlet a jegyzővel piaccá nyilváníttatta magát, nem biztos, hogy lesz ennek bármi következménye. Legalábbis a kormányhivatal a lap erre vonatkozó kérdésére nem válaszolt. A kormányhivatal szerint azzal, hogy a hazai üzletlánchoz tartozó vállalkozó – a kormányhivatali vizsgálat napján – visszavonulót fújt, az ügy lezárult.


A kormányhivatal levele egy szót sem ejt arról, hogy a piacengedélyért folyamodó vállalkozó vagy éppen a jegyző követte volna el a joggal való visszaélést, továbbá hogy egy ilyen ügynek milyen következménye lehet. Az sem derül ki, hogy mi a helyzet a többi hasonló, sajátos körülmények között piaccá nyilvánított áruházzal – írja a lap.


Ugyancsak lezártnak tekinti az ügyet a Nemzetgazdasági Minisztérium is: a tárca szerint azzal, hogy a kormányhivatal a napokban körlevélben figyelmeztette a jegyzőket arra, hogy a piacengedélyek kiadása során a „visszaélésszerű joggyakorlás” elkerülése érdekében fokozottan tartsák be az „anyagi és eljárási szabályok alapelvi szabályait”, a minisztérium is pontot tesz az ügy végére.


Mint arról írtunk, a Zso-Li Kft. üzemeltetésében lévő CBA úgy nyithatott ki vasárnap, hogy a jegyzővel piaccá nyilváníttatta magát, de mindössze egy darab málnaárust vonultatott fel.