Kövér: „Terroristák lehetnek a menekültek között”

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A házelnök interjút adott a PestiSrácok.hu portálnak. Azt mondta, kerítés nélkül a rettegés korszaka jöhet Európában. Kövér László szidta a baloldalt, miközben nem írná le sem az MSZP-t, sem Gyurcsány Ferencet.


Kövér László szerint a mainál akár sokkal több menekült is érkezhet Magyarországra, ezért most kell lépni, addig, amíg egyáltalán lehetőség van a hullám feltartóztatására. A házelnök a PestiSrácok.hu portálnak adott interjúban az illegális bevándorlásról azt mondta, szerinte olyan terroristák jöhetnek be – szinte szabadon – Európába, akik „a következő évtizedeket a rettegés korszakává tehetik”. Hozzátette, Európa történetében a hetvenes években már volt egy időszak, amikor „szélsőbaloldali terrorbrigádok próbálták a félelem légkörének kialakításával szétverni Nyugat- és Dél-Európát”.

Kövér hangsúlyozta: Magyarországon a magyar emberek szabadsága és biztonságérzete a fontos, és „csak azután jöhetnek mások – na nem jogai, hanem – kérései”.

A házelnök azt is mondta, hogy a baloldal és támogatói egyszer és mindenkorra lelepleződtek,


kiderült róluk, hogy csak addig humanisták, amíg nem magyar emberrel, közösséggel találkoznak: ők mindenkit szeretnek a világon, kivéve a saját fajtájukat.

A parlament elnöke azonban úgy látja, hogy a baloldal most a saját bázisa szociális reflexeivel megy szembe, amikor az ő védelmük helyett – „a jobboldal iránti dühtől, illetve internacionalista szövetségesei iránti megfelelési vágytól eltelve” – a migránsok pártjára áll.

A Fidesz belső ügyeivel kapcsolatban a politikus úgy nyilatkozott: a 15 helyi Fidesz-szervezet feloszlatása a tavalyi három kampány és választási győzelem végeztével egy régóta érlelődő és – a mintegy 1100 helyi szervezetet tekintve – nem különösebben drámai fejlemény. „Van, aki ennyi idő után elfárad, más nem tud túllépni a személyes problémáin. Ezt egy pártnak kezelnie kell, a konfliktusokat fel kell oldani, amit még az őszi tisztújító kongresszus előtt meg akartunk tenni” – mondta.

A kormánypárt ellenfeleiről szólva Kövér László arról beszélt, hogy a Jobbik szerinte elérte a határait, „a magyar emberek józansága és realitásérzéke elegendő korlátot szab a további terjeszkedésüknek”. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy senkit nem szabad leírni,


az MSZP-t vagy Gyurcsány Ferencet sem. Pláne azokat a ma még nem is ismert embereket, akiket esetleg éppen egy másik országban próbálnak felkészíteni, hogy majd sokat látott, nyelveket beszélő, príma jelöltekként egy pipettával idecsöppentsenek a magyar politika bibéjére

– fogalmazott.

„Mi sem gondoljuk, hogy a Fideszen túl nincs élet (...). De ebben a pillanatban nem további négy, hanem többször négy évre van szükségünk, hogy a polgári berendezkedés megszilárduljon Magyarországon” – mondta a házelnök, aki szerint a Fidesznek mindaddig a ringben kell maradnia, amíg egy nyugalmasabb időszakban olyan politikai erők bontakoznak majd ki, amelyek a nemzet iránti felelősséget mint közös kiindulópontot nem tagadják.