Kövér szerint még nem elemezhető, hogy bevált-e a szószólói rendszer

-

Tizenhárom nemzetiségből kilencnél matematikailag eleve elérhetetlen volt az önálló parlamenti képviselet, mondta a Duna TV-nek adott interjújában Kövér László. A házelnök szerint túl rövid idő telt el ahhoz, hogy elemezni lehessen, bevált-e a jelenlegi rendszer.


Kövér László azt is mondta, hogy a magyar modell követendő példa lehetne a többi európai országban is. Jó lenne, ha más országokban „az lenne a minimum, amit mi tudunk nyújtani a kisebbségeknek”, fogalmazott, mivel szerinte az európai országok többségében még annyi jogosítványuk sincs a kisebbségeknek, mint a magyar Országgyűlésben.


A parlamentbe került szószólók még „próbálják kitaposni maguknak a nem járt ösvényt" - elemezte a helyzetet Kövér László, megjegyezve: a szószólók az elmúlt időszakban több kezdeményezéssel is éltek, és nemcsak nemzetiségi tárgyú törvényekben, hanem például a költségvetési törvénnyel kapcsolatban is.


A pártoknál maradtak a mandátumok

A kedvezményes parlamenti mandátumhoz becslések szerint körülbelül 18 és 30 ezer közötti szavazat lett volna elegendő, azaz egy-egy nemzetiségből ennyi választónak kellett volna a választásokon regisztrálnia ahhoz, hogy ha mindenki elmegy szavazni, akkor az elég legyen . A legtöbb kisebbség létszáma ezt eleve illuzórikussá tette, mivel csak öt olyan akad, amelyik elég nagy ehhez. A választásokról és a szabályokról itt olvashat részleteket.