Kövér szerint 30 évre is kevés titkosítani a paksi bővítést

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Pakson kívül a törvényhozási tempóról, a kétharmad elvesztéséről és az Iszlám Állam elleni beavatkozásról is beszélt.


Kövér László az M1 Napirend előtt című műsorában azt mondta, a paksi atomerőmű-bővítés adatainak 15 éves titkosítását értelmetlen szabálynak tartotta, azt szerinte a kormányzat nem gondolta végig alaposan. Ő egyébként a 30 évet is „szűknek” tartja. Kövér szerint az ellenzék hisztériát kelt. „Ők sem gondolják komolyan, hogy a világon bárhol egy atomerőmű építésének a dokumentációja nyilvános kell, hogy legyen.”


Kövér a kétharmados többség elvesztését „nem látja különösebben jelentősnek”, mivel szerinte az elmúlt négy évben minden olyan munkát elvégeztek, amely sarkalatos törvényeket érintett.


Vannak és lesznek viszont olyan előterjesztések, amelyekhez kétharmados szabályokat kell módosítani, ha ezek fontosak, meg kell egyezni az ellenzékkel. „Azokat az ügyeket viszont amelyek esetében ideológiai kérdésekről van szó, valószínűleg nem tudják majd az ellenzék támogatásával elfogadni, így ezeket be sem kell terjeszteni.”

Ő egyébként nem is gondolta, hogy 2010 után újra sikerül kétharmados többséget szereznie a pártszövetségnek.


Az Iszlám Állam elleni beavatkozásról azt mondta, a kormánypárti frakció már túl van egy erről szóló vitán, és abban maradtak, „olyan bonyolult a helyzet”, hogy ha a kormány úgy látja, szükség van a magyar katonai részvételre, akkor tegyen le egy világos érveléssel ellátott előterjesztést, és „akkor tudunk ebben majd - ki-ki lelkiismerete szerint - dönteni”.


Szerinte ebben az esetben kifejezetten hasznos, hogy nincs kétharmada a Fidesz-KDNP-nek, mert ha meglenne, akkor „az ellenzék nyugodtan hátradőlhetne, mosná kezeit”. „Most igenis a felelősséget szét kell terítenünk” - mondta Kövér László. Egy össznemzeti vitát is fontosnak tartana.


A törvényalkotási tempó érezhetően csökkent, egyrészt az új ülésezési rend miatt, másrészt azért, mert az elmúlt 4 évben elvégezték azt a munkát, amit muszáj volt a „csőd elkerülése érdekében.” Nyugalmasabb 4 évben bízik, de ennek vannak ellenfelei, az ukrán helyzetet és a „megélhetési bevándorlás drámai helyzetét” hozta példaként.


Arra az ellenzéki kifogásra, hogy az ülésezési rend miatt „kiüresedett az ülésterem”, Kövér László azt mondta, nem attól üresedik ki az Országgyűlés funkciója, hogy mennyien ülnek egy vita alatt az ülésteremben, hanem az adott esetben értelmetlen vitáktól, ahogyan az sokszor tapasztalható volt. Ezért került a törvényalkotási vita súlypontja a bizottságokhoz, mert ott zajlik leginkább érdemi szakmai vita - mondta a házelnök.