Kövér: Soros a háttérhatalom legismertebb képviselője

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választásokat, "azokat pedig még nem nyertük meg" – mondta Kövér László a Magyar Időknek. Az Országgyűlés elnöke nem bízik az EU jövőjében.


„Saját táborunknak egy pillanatig sem szabad azt éreznie, hogy már megnyertük a választást" – mondta az Országgyűlés elnöke, a Fidesz alapító tagja. Kövér László szerint tanulva 2002-ből, fel kell venni a kesztyűt minden egyes támadás esetén.

Kövér szerint Szent István királynak a mostanihoz hasonló kihívásoknak kellett megfelelnie. "Azért helyezhetjük őt a történelmi személyiségeink közül az első helyre, mert a korabeli magyar vezető réteggel közösen képes volt megalapozni egy olyan államot, amely ezer év elteltével is létezik. A Szent István-i állam politikai vezetésének teljesítménye a mai közélet számára is fontos viszonyítási pont."

Szent István is a Nyugat mellett tette le a voksát, de sikerült elkerülnie, hogy az ország a német császár hűbérbirtoka legyen – mondta Kövér. "Jelenleg sem lehet kérdés, hogy a nyugati integráció keretein belül van a helyünk, de ez nem jelentheti a saját érdekeink idegen érdekek alá rendelését."

Az érdekellentétek nem csupán az unió és a kontinentális hatalmak vonatkozásában léteznek, az USA is fontos tényező; szellemi, politikai, gazdasági elitjének egy része mindent megtesz a demokratikusan megválasztott elnök ellehetetlenítéséért. Az Országgyűlés elnöke szerint tény, hogy "Magyarország közvetlen ellenfele a brüsszeli bürokrácia, az Európai Bizottság, amely felhatalmazás nélkül a politika alakítójává akar válni. Túllépi a hatáskörét, semmibe veszi az uniós normákat, miközben egyes tagállamokat, például hazánkat és Lengyelországot vádolja azzal, hogy nem tartjuk be az EU jogszabályait" – mondta Kövér, aki szerint az európai intézményrendszer működésének irányát elsősorban Németország határozza meg.

Kövér nem kötne fogadásokat az EU hosszú távú fennmaradására. "A kvótaperben kizárólag az egyértelmű jogi helyzet semmibevételével hozhatnak Magyarország és Szlovákia számára kedvezőtlen ítéletet, mégis ez valószínűsíthető" – mondta. "Ha ilyen döntés születik, azzal az EU a saját erkölcsi alapjainak felszámolását kezdi meg." Szerinte "Németország még csak nem is értelmezhető érdekek miatt kényszerítette Európát arra, hogy több millió migránst ellenőrizetlenül befogadjon."

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egyedül Soros György mozgatja a világ történéseit – mondta Kövér. Szerinte Soros „a világ legismertebb, jelenlegi tudásunk szerint legnagyobb befolyású és óriási pénzeszköz felett rendelkező szereplője a háttérhatalomnak". A háttérhatalom "legfontosabb jellemzője, hogy rejtőzködik, és csak annyira fedi fel magát, amennyire céljai megvalósításához szükséges" – mondta.

A kérdésre, hogy a 2018-as választási kampányt mennyiben befolyásolja, hogy Simicska Lajos beállt a Jobbik mögé, azt mondta: "egykor volt harcostársunkat nem akarom lebecsülni, de vannak nála nagyobb szereplők is az ellenzéki oldalon, például ne feledkezzünk meg a már említett Soros Györgyről". Szerinte "a magyar történelemben mindig is voltak, és ma is vannak olyan emberek, politikai csoportosulások, akiknek a fejében és lelkivilágában, politikai programjában, ideológiájában a nemzet mint közösség nem jelent semmit".

A Fidesz kampányáról Kövér azt mondta: hét évvel ezelőtt "egy történelmi szakadék peremén tántorgó országot" vettek át, a viszonyítási pont tehát markánsan kirajzolódik. "Minden gáncsoskodással, kritikával dacolva röpke néhány év alatt visszahoztuk az országot az összeomlás széléről, és már a ciklus vége felé lehetett látni, hogy nemcsak megmenekültünk a nagy bajból, hanem elindultunk újra felfelé."

A 2014 óta eltelt több mint három évről azt mondta, hogy a rendszerváltoztatás óta ez volt a legsikeresebb kormányzati ciklus. Nincs olyan statisztikai adat, amely ne ezt támasztaná alá, ideértve a népesedési folyamatokat is – mondta Kövér.