Kövér: nincs törésvonal a Fideszben,minden rossz a netadóval kezdődött

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

Kövér László házelnök az InfoRádió Aréna című műsorában adott interjút. Kövér kevesli a generációs konfliktusokat a Fideszben, és szerinte nincs igazán törésvonal a párton belül. Úgy gondolja, hogy a kormánypárt számára kedvezőtlen folyamatok nem Simicska elhidegülésével kezdődtek, hanem a netadó körüli botránnyal.


A házelnök úgy látja: a mostani kormányzati ciklusban hoztak olyan döntéseket, amelyekről nem is gondolták, hogy ilyen heves ellenreakciót váltanak ki – példaként említette itt az internetadót. Az útdíjat olyan helytálló és okos döntésnek nevezte, amelyet „érthetetlenül rosszul kommunikáltak”. A kötelező drogtesztnek pedig ma sem látja értelmét és alapját – tette hozzá.

A Fidesz országos választmányának elnöke szerint a kormánynak és a Fidesznek a három 2014-ben megnyert választást követően kellett volna egy számvetést készítenie, hogy a következő három és fél évet hogyan képzeli el. Arra is panaszkodott, hogy nincs igazán jól működő struktúrája a kormányzati kommunikációnak. „Általában a problémák, a hibák ott szoktak bekövetkezni, amikor mindenki a másikra néz, hogy akkor most ezt ki rontotta el, és most szerintem ez a helyzet" – fogalmazott, enne a hibának a gyökereként látja a rosszul működő kommunikációt.


Az Orbán-Simicska háborúról

Nincsen néven nevezhető belső törésvonal sem a Fideszben, sem a kormányban" – állította Kövér László. Megjegyezte: „néhány kormányzati tisztségviselő nem szerencsés nyilatkozata" miatt lehet, hogy ezt sokan nem hiszik el. A házelnök szerint az ellenzék gyengesége miatt a média minden korábban figyelemre sem méltatott vitát felnagyít, ezek azonban csak a demokráciában természetes véleménykülönbségek, amelyek alapvetően a költségvetési források minisztériumok között elosztásáról szólnak.


Kövér László arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Simicska Lajos konfliktusának mennyire volt része az elmúlt egy év folyamataiban, úgy válaszolt: nem tartja ezt döntő mozzanatnak, de egy fontos mozzanatnak igen. Ez a folyamat ugyanis nem kettőjük szakításával, hanem az internetadóval kezdődött. Simicska elhidegülésének voltak előjelei, lehetett tudni, hogy a kormány egyes intézkedéseit, köztük a reklámadót, „Simicska Lajos és érdekcsoportjai nem fogadják kitörő lelkesedéssel” – fogalmazott.


A Jobbikról és a nemzeti hitvallásról

Kövér szerint a Jobbik azért tűnhet „tisztának és ártatlannak”, mert nincs kormányzati tapasztalatuk. Ezért nem követtek el még hibákat, de ez jelenti a hátrányukat is, mert „komoly válságszituációban még nem voltak képesek megmutatni, hogy értenek-e bármihez a szövegelésen kívül. Hozzátette, hogy a Jobbik kártékonyságáról, ártalmasságáról és politikai, kormányzati hasznavehetetlenségéről elsősorban nem a Fidesz vezetőinek kell meggyőznie a választókat, hanem arra van szükség hogy az emberek 2018-ban lássák, mit értek el a Jobbik országgyűlési és önkormányzati képviselői.


Kövér László az interjú végén a nemzeti hitvallást nevezte a négy éve elfogadott alaptörvény számára leglényegesebb részének, amely szerinte megmutatja, hogy „kik voltunk, kik vagyunk és kik akarunk lenni". Kiemelte: egyáltalán nem tartaná ördögtől valónak, ha az alaptörvény preambulumát tanítanák legalább a középiskolákban.