Kövér: „Nem minden gesztusomra vagyok büszke“

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

A házelnököt a Fidesz kilencvenes évekbeli és az ellenzék mostani parlamenti fellépése közötti különbségről kérdezték. De volt szó a menekültekről is.


Kövér László szerint bevált az Országgyűlés új ülésezési rendje: valamelyest bővültek a kormány ellenőrzésének eszközei, és kiszámíthatóbb lett a törvényhozás működése.

A házelnök az M1-en azt mondta, a 2010–2014-es ciklus során „meglehetősen feszített tempóval” több mint 800 törvényt fogadott el a parlament, ehhez pedig kellett egy olyan sebesség, „amire korábban még a rendszerváltozás első négy esztendejében sem volt példa”.

Hozzátette, koránt sincs olyan nyomás ma már a képviselőkön és a bizottságokon, mint korábban, és az előző ciklusbelinél kevesebb és kisebb terjedelmű indítvánnyal kellett foglalkoznia a törvényhozásnak az elmúlt egy évben.

Kövér László arról is beszélt, hogy a parlament működését nem érintette, a kormányoldal mozgásterét viszont szűkítette a kétharmados többség megszűnése; megesett, hogy az ellenzék azért nem szavazott meg egy amúgy érdemben nem kifogásolt előterjesztést, hogy megleckéztesse a kormányt, de az is, hogy szakmai alapon támogattak egy indítványt.

A Fidesz kilencvenes évekbeli és az ellenzéki erők mostani parlamenti fellépése közötti különbségről szólva a házelnök kijelentette, „kétségkívül feszegettük a meglévő kereteket, de azokat nem akartuk lebontani, ledönteni, áthágni”. Hozzátette, „nem minden megmozdulásomra, gesztusomra vagyok én sem büszke”.

Az általa inváziónak nevezett tömeges illegális határátlépésekről szólva Kövér László kijelentette, „nem a magyar polgári berendezkedés, nem a magyar polgári társadalom van veszélyben, hanem annak az európai keresztény civilizációs kerete; egész Európa van veszélyben, és annak részeként van veszélyben Magyarország is.” Kövér László a napokban egy interjúban azt mondta, „terroristák lehetnek a menekültek között”.