Kövér: Navracsics Tibort a brüsszeli levegő gyorsan megfertőzte

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

Magyarország sokkal nehezebb boldogulna az EU-n kívül, véli a törvényhozás elnöke. Ám Kövér László szerint az Uniónak is változnia kell. Szerinte Navracsics Tibor EU-biztosként gyorsan elszakadt a hazai realitásoktól.


Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unió ereje, súlya csökken, és Magyarország érdekeinek jobban megfelelt volna, ha a britek a bennmaradás mellett voksolnak - mondta a brit népszavazásról Kövér László. Az Országgyűlés elnöke szerint az Egyesült Királyság és Magyarország, illetve a visegrádi négyek az unió jövőjéről szóló vitákban a legtöbb kérdésben azonos álláspontot képviseltek. Ezek a viták folytatódnak a jövőben is, ám azok politikai ereje csökken, akik ellenzik az unió egyfajta egyesült államokká alakítását - mondta Kövér. Szerinte a britek többsége azért szavazott a kilépésre, mert elegük volt abból a brüsszeli politikából, amit ők diktátumként, a mindennapjaikba való kiszámíthatatlan és túlzó beleszólásként éltek meg. Az unió tekintélyét csorbíthatta a brit szavazók szemében az a tehetetlenség és tehetségtelenség is, amivel az EU a migrációs válságot kezelte.

Az Országgyűlés elnöke szerint a britek távozásával nem vetődik fel Magyarország kilépésének gondolata. „Ebben a pillanatban úgy látom, hogy az Európai Unión kívül Magyarországnak sokkal nehezebb lenne boldogulnia, sokkal nehezebb lenne a polgári Magyarország építését folytatni." Ám ha az EU nem változtat a politikai irányon, ha egyfajta elitklubbá válik, amelyben a brüsszeli bürokrácia és némely régi tagállam politikai elitje megmondhatja mindenkinek, hogy "merre van előre", akkor lehet olyan szituáció, amelyben Magyarországnak több kára származik a bennmaradásból, mint a kilépésből. „De ha az unió irányt változtat, akkor nem hiszem, hogy ezt a kérdést a közeljövőben fel lehet vetni" - mondta Kövér.


Erőszakos brüsszeli politika

A házelnök Navracsics Tibor nyilatkozatára is reagált. Az uniós biztos azt mondta, hogy az Európai Bizottság nem zsarolja Magyarországot, nincs kötelező betelepítési kvóta, csak a legális menedékkérőket oszthatják majd el, ezért a kormány népszavazási kezdeményezése és a plakátkampánya nehezen értelmezhető Brüsszelben. A házelnök azt mondta: mélyen sajnálja, hogy "Navracsics Tibort a brüsszeli levegő ilyen gyorsan megfertőzte".

Miközben elfogadja és tiszteletben tartja, hogy az Európai Bizottság tagjai nem az őket delegáló államok, nemzetek érdekeit képviselik, hanem egyfajta összeurópai nézőpontot, nem tartja "egészségesnek", ha valaki ilyen rövid idő alatt elszakad a hazai realitásoktól - mondta Kövér. Az Országgyűlés elnöke szerint lehet játszani a szavakkal, hogy nincsen kötelező kvóta, csak szankciókkal megerősített menekültszétosztás, amely nélkülözi az önkéntesség minimumát is, "de a lényeg a lényeg, hogy ez egy erőszakos brüsszeli politika, ami ellen Navracsics úrnak is fel kellene emelnie a szavát".


Áderre szavazna, Schiffer mellébeszél, Novák nem hiányzik

Jövő májusban jár le Áder János köztársasági elnök mandátuma. Kövér azt mondta, ő szívesen szavazna Áder újabb mandátumára. Hozzátette, hogy a politikus annak idején egyetlen ciklust vállalt, de "az én fejemben ez nem zárja ki, hogy a második ciklust is elvállalja". Kövér nem tud arról, hogy ezzel összefüggésben bármiféle tárgyalás, beszélgetés folyna. Áder eddigi tevékenységét úgy értékelte, hogy minden magyar választópolgár részéről elismerést érdemel, mert mind belföldön, mind külföldön méltósággal és korrekten képviseli a nemzeti érdekeket.

Az Országgyűlés elnöke mellébeszélésnek nevezte az aktív politizálástól visszavonuló Schiffer András indokát, hogy az új házszabály miatt kiüresedett a parlamenti munka. Schiffer távozásához a legtöbb köze saját pártja sikertelenségének van - mondta Kövér. Szerinte az új házszabály nem üresítette ki a parlamenti vitákat. "Ha valami kiüresíti, akkor például az LMP-re is jellemző üres demagógia, ami intellektuálisan meglehetősen deprimáló." A parlamenti mandátumát visszaadó jobbikos Novák Elődről azt mondta, hogy neki egyáltalán nem fog hiányozni.


Ideiglenesen a Parlamentben állomásoznak

Kövér nem tudja konkrétan, hogy a kormány mikor költözik ki a Parlament épületéből, bár a határidő idén március 15-én lejárt. Eddig a szovjet csapatok magyarországi állomásozását tekintette a leghosszabb ideiglenességnek, "de sajnálatos módon ebben a tekintetben az egymást követő demokratikus kormányok ezt a rekordot megdöntik azzal, hogy a végrehajtó hatalom ideiglenesen és teljesen jogcím nélkül mindmáig a törvényhozás épületében állomásozik, továbbvíve azt a kommunista örökséget, amit 1990-ben az elvtársak itt hagytak" - mondta Kövér.

Kövér a foci Eb-ről azt mondta, hogy a magyar válogatott teljesítménye nem is gólokban és pontokban mérhető, hanem szemlélet- és mentalitásváltásban, ami akkor is szimpátiát keltett volna a szurkolókban, ha nem jutnak a legjobb 16 közé. Szerinte az, hogy ennek a nemzetnek mennyire szüksége van a sikerre, a közös élményekre, pártállástól függetlenül, mind a stadionokban, mind az utcákon látható. "Nagyon sajnálom, hogy vannak néhányan, akik ezt sem képesek elviselni, mert ebben sem látnak mást, csak politikát"- mondta Kövér.