Kövér megmagyarázta, valójában mire jó a vasárnapi zárva tartás

Fotó: Vs,hu / Kozma Zsuzsi

-

A házelnök szerint nem katolikus összeesküvésről van szó, hanem a kereskedelmi rendszer átalakításáról: állítólag évi százmilliárd forintot irányítanak át a multiktól a családi vállalkozásokhoz azzal, hogy bezárnak vasárnap az üzletek.


„Én a vasárnapi zárva tartást is a jó intézkedések közé sorolom” – mondta hétfőn Kövér László házelnök Tapolcán, ahol az április 12-i időközi parlamenti választás fideszes jelöltje, Fenyvesi Zoltán mellett kampányolt. A házelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy a kormány egy sor helyes intézkedést hozott az elmúlt időszakban, de a kapkodó előkészítés és a rossz kommunikáció miatt megviselték a párt népszerűségét, mert megviselték az emberek idegeit is.

Kövér a rosszul elmagyarázott intézkedések közé sorolta az üzletek vasárnapi zárva tartását is, amit szerinte az ellenzék sikeresen sulykolt úgy, mint valami bigott katolikus összeesküvést. A házelnök szerint viszont nem akarják templomba terelni az embereket – hiszen az kegyelem kérdése, nem pedig politikai döntésé –, hanem a kiskereskedelmi rendszer átalakításáról szól. A szocialisták és a liberálisok – sőt, fideszes polgármesterek is benne voltak – ugyanis létrehoztak egy olyan kiskereskedelmi szerkezetet, amelyben a családi vállalkozások szinte eltűntek, helyettük multinacionális bevásárlóközpontok jöttek létre.

Emiatt megszűntek munkahelyek és megszűntek egzisztenciák is – mondta Kövér, aki szerint a multinacionális cégek nem fizetnek adót sem Magyarországon. A házelnök szerint fontos a vasárnapi munkaszünet, de a lényeg az, hogy


a vasárnapra eső, évi 300-350 milliárd forintnyi pénzmozgásnak egy része, talán a harmada a magyar kisvállalkozásokhoz vándorol majd.

„Nyertünk százmilliárd forintot a magyar családi vállalkozásoknak” – mondta Kövér, aki szerint csak az a baj, hogy ezt nem tudták elmagyarázni a mai napig, ami viszont már az ő hibájuk.

Az, hogy a vasárnapi bevásárlások nagy részét a multiknál intézik a vásárlók, múlt héten derült ki egy kormányzati kutatásból. Erről itt olvashat bővebben.