Kövér László: A helyzet kétségbeejtő Európában, és rosszabb is lehet

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A migránsválság azt bizonyította, hogy az Európai Unió mint valódi értékközösség nem létezik, teljesen újra kell gondolni a működését – jelentette ki az Országgyűlés elnöke a Magyar Hírlapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.


Kövér László úgy fogalmazott, hogy „a mostani európai káoszban – Ukrajnával, a görög válsággal s a bevándorlással sújtott világunkban – az egyetlen jó dolog, hogy újra fel kell tennünk azt a kérdést, hogy kik is vagyunk mi, európaiak. Ha ezt nem teszik meg a politikusok, majd felteszik a szavazók, de abban nem lesz sok köszönet.”


Rámutatott, hogy az unió eredetileg egy korlátozott gazdasági együttműködésből indult, lett belőle Közös Piac, Európai Gazdasági Közösség, majd megszületett az Európai Unió. Kifejtette: a kereszténydemokrácia alapelve a szubszidiaritás. Ez azt jelenti, hogy minden problémát ott kell megkísérelni megoldani, ahol az keletkezik, s ahol a megoldáshoz szükséges legtöbb információ és elégséges erőforrás, eszköz rendelkezésre áll. Ha az unió így működne, egy csapásra megszűnne a sehová sem vezető, „erős tagállamok kontra föderális Európa” vita. Végre a közös európai értékek kerülhetnének szóba – vélte Kövér László, hozzátéve: az unió­ban jelenleg az is tarthatatlan, hogy mindent a gazdasági lobbiérdekek határozzanak meg.


A házelnök borúsan látja a jövőt


A migránsválságról szólva a házelnök úgy fogalmazott, hogy a bevándorlók között nyilvánvalóan vannak életüket mentő menekültek is, de Európába érve már nem védelmet kérni érkeznek, hanem részt követelni az európai jóléti ellátásokból, figyelmen kívül hagyva minden számukra akadályt jelentő jogszabályt. „Így valójában már invázióról, betolakodásról van szó” – hangsúlyozta a házelnök.

Kövér László hozzátette, hogy a migránshullám a nemzeti pártok erősödésével jár. „Nemsokára teljesen átrajzolódhat Európa politikai térképe, de semmi sem garantálja, hogy a helyzet jobb lesz, mint most. Az biztos, hogy annyira kétségbeejtő állapotban van Európa, hogy valaminek történnie kell, és valószínűleg történni is fog” – mondta a politikus.