Kövér László: a boltzár eltörlése mellett egyetlen érv szólt

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Minden másban nyilvánvalóan igaza volt a kormánynak a házelnök vélekedése szerint.


Az országgyűlés elnöke szerint egyetlen érv szólt a vasárnapi pihenőnapot szabályozó törvény visszavonása mellett, az, hogy egy év alatt nem sikerült meggyőzniük a nyilvánvaló igazukról a társadalmat.

Kövér László - aki a Fidesz választmányi elnöke is - a Magyar Idők szerdai számában megjelent interjúban elmondta, hogy szerinte jó döntés volt a vasárnapi boltzár. "Minden olyan érvről, minden olyan riogatásról, ami ellenzéki oldalról akkor elhangzott, menet közben kiderült, hogy nem igazolódott be" - vélte, sorolva, hogy a kormány szerint kiskereskedelmi forgalom nőtt, nem csökkent a munkahelyek száma, a magyar kis- és középvállalatok felé tolódott el a bevétel a multinacionális cégektől.

A baloldal, illetve a tavalyi döntést támadó szakszervezetek a házelnök szerint a multik érdekeit szolgálták a munkavállalókkal szemben. A politikus úgy véli, hogy hiába nehezítette meg családok életét az intézkedés, elvárható a társadalomban ennyi szolidaritás azok felé, akiknek vasárnap kellett dolgozniuk a boltokban.

Kiemelte, hogy szerinte egyetlen érv szólt a mostani döntés mellett, hogy egy év alatt nem sikerült meggyőzniük a "nyilvánvaló igazukról" a társadalmat.

"Ellenben fölkínáltuk ellenfél nélkül a pályát a baloldali ellenzéknek, hogy hecckampányt indítson. Ez egy népszavazási kampánnyal körítve lehetővé tette, hogy látható súlyt képezzenek a szocialisták a magyar belpolitikában" - hangsúlyozta Kövér László. Hozzátette: "ekkora hibát nem lehet szó nélkül hagyni. Ebből tanulnunk kell, mert még hosszú a 2018-as választásig előttünk álló időszak. Hogyha minden, egyébként jó intézkedéshez, annak a társadalom számára való megmagyarázásához, a saját érveink elfogadtatásához így állunk hozzá, akkor bizony lesznek még nehéz pillanatok" - fűzte hozzá.

A kialakult helyzet hű tükre a mai állapotoknak. A tágabb magyar véleményformáló elit sem érezte szükségét, hogy itt olyan értékrendi kérdések merültek fel, amelyekről érdemes volna egy magasabb röptű vitát is lefolytatni a jobboldali táborban - fejtette ki a házelnök.