Kövér is fel lenne háborodva, ha biztonsági őrnek tűnők akadályoznák

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Hosszú interjút adott a Magyar Katolikus Rádiónak a házelnök, a népszavazási botrányon kívül az oktatásról, és a jegybank alapítványainak pénzéről is beszélt., a pedagógusokat a nemzet napszámosainak nevezete.


Mit szólna, ha biztonsági őrnek látszó emberek megakadályoznák, hogy népszavazási kérdést nyújtson be - tették fel a kérdést Kövér László házelnöknek, aki erre azt mondta, „ha így lenne, fel lennék háborodva.” Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja megítélni, hogy a minap így történt-e.

„Volt egy hír és annak van több különböző interpretációja.”

Kövér megerősítette a Fidesz álláspontját, amely szerint meg kell nézni, hogyan lehet úgy megváltoztatni a törvényt, hogy ne fordulhassanak elő „a demokráciához méltatlan jelentek.”


A nemzet napszámosai

Az oktatás helyzetéről Kövér László a Magyar Katolikus Rádiónak azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere helyett, valamint saját nevében is elfogadja a közoktatást érintő kritikákat.


Valóban, a reformok bevezetése óta már eltelt annyi idő, hogy konszolidálódnia kellett volna az új rendszernek

- mondta, megjegyezve, az évek óta ismert bajokat nem tudták kezelni. A házelnök szerint azonban most elérkezett egy olyan pillanat, amikor „ki kell iktatni azokat a fékeket, amelyek a normális működést akadályozzák.”


Kövér szerint azonban senki sem várhatja el, hogy visszatérjenek az önkormányzati fenntartáshoz, mert az nem volt működőképes. A házelnök azt mondta, be kell látni, hogy a közoktatás a világon sehol nem autonóm, hanem tartalmában is kormányzati irányítás alatt áll. A cél az, hogy a közoktatás minősége mindenhol egyenlő legyen. Kövér szerint korábban „liberális káosz uralkodott a közoktatásban”. Kövér László a pedagógusokat terhelő életszerűtlen elvárások eltörlésével egyetért, de azt szerinte nem lehet elvárni, hogy a közoktatásban ne legyen semmilyen kontroll és irányítás.

A házelnök arra kérte a pedagógusokat, hogy lássák be, ők nem "független magánzók", hanem "a nemzet napszámosai". Hozzátette, a kormány úgy vár el több fegyelmet és munkát a tanároktól, hogy minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését hajtották végre az életpályamodell bevezetésével.