Kövér és Szijjártó részvétet nyilvánított

Fotó: MTI/EPA / STR

-

Részvéttáviratban biztosította együttérzéséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyiptomi kollégáját, Számeh Sukrit a Sínai-félszigeten történt terrortámadás miatt.


A külügyminiszter táviratában, amelynek részleteit szombaton közölték az MTI-vel, az áll, hogy a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a pénteki terrortámadást, osztozik az egyiptomi nép gyászában, együtt érez az áldozatok családtagjaival és bízik a sérültek mihamarabbi felépülésében.

A támadás - tette hozzá - újra bebizonyította, hogy a terroristák nem tisztelik sem az életet, sem pedig a hitet, valamint ellenségüknek tekintenek minden békeszerető nemzetet és vallást.

"A kormány nagyra értékeli az egyiptomi biztonsági erők harcát a terrorizmus ellen, ami nagyban elősegíti a béke és a stabilitás fenntartását nemcsak Egyiptomban, de az egész régióban" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvéttáviratot küldött péntek este az egyiptomi képviselőház elnökének és az al-Azhar Egyetem vezetőjének a 235 halálos áldozatot követelő aznapi terrorista merénylet miatt - tájékoztatta Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke az MTI-t.

A magyar házelnök az egyiptomi hivatali kollégájának, Ali Abdel-Álnak küldött táviratban részvétet nyilvánított Egyiptom népének, különösen a több száz áldozat hozzátartozóinak, barátainak és kollégáinak amiatt, hogy "elvesztették szeretteiket a Sínai-félszigeti Bír-el-Abd egyik mecseténél elkövetett kegyetlen és embertelen terrorista támadásban". Gyors felépülést kívánt a sebesülteknek, akiknek a száma az egyiptomi hatóságok szerint 109.

Kövér László külön részvéttáviratot küldött Ahmed et-Tajjeb főimámnak, aki az iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézményének, a kairói al-Azhar egyetemnek a vezetője, és azt írta: nagy szomorúsággal és megdöbbenve értesült a merényletről.