Kövér: Az aranyhalaim etetését sem bíznám rájuk

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Tapolcán kampányolt Kövér László, aki szerint nincs országos tétje az időközi választásnak, mert a kétharmad már úgyis oda. A helyieknek viszont nagyon nem mindegy ki lesz a képviselő, sok pénz múlik rajta. Az ellenzékben pedig a házelnök szerint nem szabad bízni: a baloldal már megmutatta, mit tud, a Jobbik meg jobb, ha nem teszi.


Jól kormányzunk, csak nem tudjuk elmagyarázni, mi miért történik – bár 2006-2007-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök értelmezte folyamatosan így kormányának botladozásait, hétfőn kora este az ő legkeményebb kritikusa, Kövér László jelenlegi házelnök is szinte szó szerint ezzel magyarázta Tapolcán, a művelődési ház színháztermében összegyűlt Fidesz-szimpatizánsoknak, miért is csökken a kormánypártok népszerűsége.

Az április 12-i időközi választáson a fideszesek láthatóan igyekeznek odatenni magukat, nehogy megismétlődjön a veszprémi kudarc: zsúfolásig megtelt a színházterem, a jelölt, Fenyvesi Zoltán pedig személyesen, kézfogással köszöntött mindenkit. A szimpatizánsok ingyen magukhoz vehették a Demokrata hetilap múlt heti számát, amelynek címlapján Fenyvesi virít, és amely nem tartozik a házelnök által ellenzékivé átminősített médiacsoportba.

Az Orbán-Simicska háborút, és a jobboldali médiabirodalom körül kialakult vitát Kövér csak érintőlegesen említette, mint a HírTV és a Magyar Nemzet tulajdonosának „pálfordulását”, de aztán inkább azt mondta, ebbe nem menne bele. Inkább arra vállalkozott, hogy segítsen az egybegyűlteknek – illetve inkább az általuk elért ismerősöknek, rokonoknak – eligazodni a politikában, mert a választás mégsem az Eurovíziós Dalfesztivál, vagyis nem szimpátiaszavazás.Utálok veszíteni!

Az április 12-i választásnak a házelnök szerint az országos politika szempontjából legfeljebb presztízsértéke van. Ez is fontos persze, hiszen ő személy szerint is utál veszíteni, különösen olyanokkal szemben, mint a jelenlegi ellenfelek; meg amúgy is, egy politikusnak kötelessége megküzdeni a választók bizalmáért, ennek terepe pedig a választás. „Mélyen fájlalnánk, ha nem nyernénk, de az élet megy tovább, a kormány tenné a dolgát” – mondta Kövér.

Tapolcán már azzal sem kampányolhat a baloldali ellenzék, amivel a veszprémi időközi választáson, hogy meg kell törni Orbán Viktor kétharmados hatalmát. „Meg van törve, na! És akkor mi van?” – kérdezte Kövér, aki örök optimistaként ebben is meglátta a jót: így legalább nem bújhat ki a felelősség alól az ellenzék sem, nekik is el kell dönteni, partnerei lesznek-e a kormánynak „az emberek sorsát érintő” ügyekben, vagyis megszavazzák-e a sarkalatos törvényeket.

Ha az országos politikában nincs is tétje a tapolcai választásnak, a helyiek számára nagyon is van – fejtegette Kövér, aki szerint az a kérdés, olyan személyt választanak-e, aki valóban képviselni tudja az érdekeiket. Most indul ugyanis a 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklus, aminek keretében nagyon sok pénz áramlik Magyarországra, és nem mindegy, olyan képviselője van-e a körzetnek, aki beszélőviszonyban van a kormánytagokkal, vagy épp ellenkezőleg, keresi a konfliktust velük.

Kövér szerint ez nem fenyegetés – bezzeg Lamperth Mónika szocialista miniszter 2006-ban miket mondott a Fidesz önkormányzati győzelme után! –, de az igenis befolyásolja egy térség sikerét, hogy megnyílnak-e a fontos emberek ajtajai. Fenyvesi a házelnök szerint már bizonyított, hisz konzultált Zombor Gábor egészségügyi államtitkárral a helyben kiemelt témának számító kórházról. A jelölt maga be is jelentette, hogy ígéretet kapott: a hét minden napján lesz 24 órás sebészet, és tíz aktív ágyat is kap a korábban leépített kórház.El kell magyarázni

A kormánypártok népszerűségvesztését Kövér azzal magyarázta, hogy a tavalyi év a három választás – országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati – miatt egybefüggő választási kampánnyá alakult, ami elvitte az energiáik jelentős részét. Azok a döntések, amelyek kapkodónak tűnnek, szerinte valóban azok voltak, pedig ez nem lett volna indokolt. El kell ismerni – mondta –, hogy a kormány és a kormánypárti frakciók nem érzékelték, hogy új ciklus kezdődik.

„Le kellett volna ülni, néhány hétig semmit se csinálni, és végiggondolni, mit szeretnénk” – mondta Kövér, aki szerint az „egymásba gabalyodó döntések” viselték meg a párt népszerűségét, mert „megviselték az emberek idegeit” is. Persze nem mindig maga a döntés volt a rossz – fejtegette a házelnök–, hanem azok előkészítése, kommunikációja. Ilyen volt az internetadó, ami szerinte nem is internetadó lett volna, és a boltok vasárnapi zárva tartása is, ami valójában nem katolikus összeesküvés, hanem a kiskereskedelmi rendszer átalakítása a családi vállalkozások javára.

„Ezt nem tudtuk elmagyarázni a mai napig, ez a mi hibánk” – mondta Kövér, aki szerint minden más állítás csak üres handabanda olyan politikai erők részéről, akik vagy már bizonyították, hogy mire lehet számítani tőlük, vagy jobb lenne, ha nem bizonyíthatnák ezt. A házelnöknek volt jó néhány keresetlen szava mind a Jobbikhoz, mind a baloldali ellenzékhez, de a fórum után a VS.hu kérdésre nem árulta el, melyik tartja veszélyesebbnek önmagukra, csak azt mondta: nekik saját magukkal kell foglalkozniuk.Lilák, gyalázat, cinkosság

Ennek ellenére természetesen mindkét oldali ellenzék megkapta a magáét a Fidesz ökleként ismert Kövértől. Úgy fogalmazott, még akkor sem szavazna ezekre, ha a Fidesz nem kormányzott volna jól, és nem húzta volna ki az országot a legmélyebb válságából 2010-ben. „Még az aranyhalaim etetését sem bíznám rájuk” – festett lesújtó képet az ellenzékről a házelnök, aki színesítésként még az LMP-nek is odaszúrt egyet azzal hogy a pártról ma sem lehet tudni, hogy zöldek-e vagy lilák, fiúk-e vagy lányok.

A Tapolcán kifejezetten erősnek számító Jobbikról – az ő színeikben nyert a város jelenlegi polgármestere – azt mondta: róluk tudják, kik is valójában, még ha jobb is lenne néha elfelejteni. Cukiságkampány ide vagy oda, kilóg a farkas szőrös lába a jelmez alól – mondta Kövér, aki szerint a Jobbik egyes képviselői „náci ideológiákat” hirdetnek az interneten, ami „gyalázat”. Hiába fejezi ki sokak vágyait a Jobbik egyszavas kommunikációja, „erre a pártra egy mandátum erejéig sem szabad bízni az országot”.

A baloldallal kapcsolatban Kövér arra figyelmeztette az egybegyűlteket, hogy nem szabad elfelejteni, ők a története egyik legsúlyosabb és legösszetettebb válságba taszították az országot. 2010-ben Magyarország Görögországhoz hasonlóan a csőd szélén állt, de szerinte nem csak pénzügyi értelemben tették tönkre az országot: nem működött az állam. Példaként a cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosságot hozta fel, mint ami önmagéban nagyon súlyos látlelet, de a rendőrség és a titkosszolgálat nem hogy nem volt képes sokáig felderíteni, de még az is kérdés, hogy nem voltak-e cinkosok benne.

A választási fórumra járó népet persze egyszerűbb dolgok foglalkoztatják, mint például azt a nőt, aki azt vetette fel, hogy sok jó dolog van ugyan, de az ipari parkban nettó 90 ezerért dolgoznak három műszakban az emberek. Kövér erre úgy válaszolt: nem lehet a gordiuszi csomó átvágásához hasonlóan megoldani a bérek emelését, hiszen ha túl magasak, a vállalkozó odébb költözik egy országgal. A kormánynak viszont eltökélt szándéka, hogy – egyetértésben a munkaadók és a munkavállalók képviseleteivel – egy hosszabb távú béremelési programot indítson el.