Kövér aláírta az MNB alapítványainak a költéseit titkosító törvényt

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

Kövér öt napig kivárt. Ádernek öt napja van aláírni vagy az Alkotmánybíróság elé küldeni a törvényt.


Kedden fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely többek között a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak a 260 milliárdos költéseit is titkosítja, ily módon átláthatatlanná teszi azokat.

Kósa Lajos fideszes politikus egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a közpénz, amely a Magyar Nemzeti Bank révén az alapítványokba kerül, megszűnik közpénznek lenni. Kövér László azonban a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy ezek a pénzek nem szűnnek meg közpénznek lenni.

Kövér Lászlónak öt napja volt, hogy aláírja a törvénymódosítást, és ezt ki is várta. Vasárnap végül aláírta, írja az Index. Áder Jánosnak mostantól kezdve ugyancsak öt napja van arra, hogy aláírja a törvényt, vagy ne írja alá, és ezzel az az Alkotmánybíróság elé kerüljön.

A hét elején a Magyar Nemzet azt írta, hogy Áder nem írja alá a törvényt. A köztársasági elnök hivatala ezt azonban értelemszerűen nem erősítette meg. A Fidesz kedden azt mondta, biztos benne, hogy az Alkotmánybíróság elé kerül majd.