Kövér: a bevándorlási kvótával tartományi sorba akarnak taszítani

Fotó: Vs,hu / Kozma Zsuzsi

-

„Ez a kvótarendszer csupán csali, amivel horogra akarják akasztani a tagállamokat, hogy az uniót a föderalizáció irányába tereljék" - mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában a házelnök, aki szerint a kvótával kvázi tartományi sorba taszítják a nemzetállamokat.


A bevándorlási kvóta bevezetése Európa azon törekvését szolgálja, hogy a nemzetállamokat az Európai Unió bürokráciája alá, kvázi tartományi státusba rendeljék – jelentette ki.


A menekültstátusra jogosult létszámot nevetségesen alacsony, húszezres kvótában határoznák meg, amelyből Magyarországra mindössze 307 fő jutna, miközben az év első három hónapjában már 43 ezer menedékkérelem érkezett – ezért csali csupán a kvótarendszer Kövér szerint.


Ha valaki tagadja a halálbüntetést, annak tagadnia kellene az abortuszt is

A házelnök a halálbüntetésről keresztényi alapon gondolkodik, véleménye szerint az élet szentsége nem engedi meg, hogy mások életét elvegyék. Azoktól viszont, akik ma nem keresztény alapon támadják a kormányfő felvetését, várja, hogy legyenek következetesek, és az eutanázia valamint az abortusz kérdésében is hasonlóan karakteres és radikális álláspontot foglaljanak el. Szerinte nem fogadható el, hogy erről vitatkozni se lehessen, „hiszen ha elfogadjuk, hogy vannak tabukérdések, akkor eljuthatunk odáig, hogy Európában lassan törvényi tilalma is lesz a vitának" - mondta.


A Jobbik erősödése még mindig a 2010 előtti nyolc év hibája

A Fidesz népszerűségvesztésével kapcsolatban hangsúlyozta: nem szabad átgondolatlan intézkedésekkel, rossz ötletek bedobásával vagy szükséges és jó döntések rossz kommunikációjával növelni a politikában egyébként is meglévő feszültséget. Véleménye szerint át kell gondolni a párton belüli munkamegosztást is, mert a kormányzás túl sok erőt vesz el a Fidesztől.

Nem az a kérdés, ki a pártelnök, hanem hogy hogyan sikerül megoldani a munkamegosztást. Mindkét esetben működhet jól és rosszul is a kormány mellett a párt irányítása - reagált arra a kérdésre, hogy van-e szándék a miniszterelnöki és pártelnöki pozíció szétválasztására. Hozzátette, hogy az elnökségben felvetődött ez a kérdés, hiszen mindannyian látják, hogy a kormányzás az 1998-2002 közötti időszakhoz hasonlóan túlságosan igénybe vette a párt erejét. Úgy vélte, sok ember vállalt szerepet államtitkárként vagy más kormányzati pozícióban, akinek a szervezőkészsége, energiája hiányzik a párt működtetésében.

A Jobbikot Kövér László szerint „nyolc év nemzetietlen és szociálisan tökéletlen kormányzása emelte 2010-re komoly rendszertagadó erővé". A baloldal végzetesnek tűnő megroppanása összefüggésben van azzal, hogy szavazóik jelentős részét a Jobbik maga mellé tudta állítani - mondta a házelnök.