Kövekkel dobálták a kínai katonák az indiaiakat

Fotó: Robert Harding Premium / Mark Chivers

-

A Himalájában, 4000 méter felett akaszkodtak össze. Az incidens tovább tartott, mint általában szokott.


Kisebb incidens történt Kína és India himalájai határszakaszán. A kínai katonák kétszer is megpróbáltak átlépni Indiába a Pangong-tó térségében, de az indiai katonák meghiúsították a kísérleteket. A 4200 méter tengerszint feletti magasságban történt incidensben kínai katonák kövekkel hajigálták az indiaiakat, de végül komolyabb összetűzésre nem került sor.

A két ország katonái között gyakoriak az incidensek és verbális összetűzések. Az egyik az alábbi videón látható.Van, amikor lökdösődés egy bonyolult koreográfiájú táncra vagy az Adj, Király, katonát! játék furcsa változatára hasonlít.A mostani incidens itt történt:Az indiai rendőrség szerint hasonló jelenetek minden nyáron lejátszódnak a határszakaszon, de ezúttal az összetűzés súlyosabb volt, és tovább tartott, mint máskor. Kína és India kölcsönösen egymást vádolja különböző területek elfoglalásával. Gyakoriak a határincidensek, mert kínai vagy indiai katonák kelnek át a határ túloldalára.

India és Kína 1962-ben rövid ideig tartó háborút vívott az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam területéért. A terület végül India fennhatósága alatt maradt, Kína pedig visszavonta katonáit.