Kovács Zoltán: Ezrek munkahelye múlik a magyar–orosz viszonyon

-

A kormányszóvivő szerint sok ezer ember munkahelye múlik azon, hogy az energetikától kezdve a gyógyszeriparon, a mezőgazdaságon és az élelmiszeriparon keresztül az oktatásig az orosz–magyar együttműködés jól működjön.


Kovács Zoltán erről az M1 aktuális csatornának beszélt csütörtökön, felidézve: az Európai Unión kívüli országok közül Oroszország volt az első partnere Magyarországnak, ebben a szankciópolitika és az energiaárak változást eredményeztek. Hangsúlyozta: mindent meg kell tenni ezeknek a változásoknak az ellensúlyozására, természetesen az európai uniós és nemzetközi kereteket betartva.


A kormányszóvivő közlése szerint a magyar álláspont az, hogy nem csupán az Európai Uniónak, de a teljes nemzetközi közösségnek is elemi érdeke, hogy az orosz–uniós viszony minél előbb normalizálódjon. A paksi beruházással összefüggésben azt mondta: Magyarország áll az európai intézmények vizsgálata elé, mert úgy gondolják, hogy – a technológiai titkokat is figyelembe véve – egy teljesen transzparens üzletről van szó, amelyben mind a piaci konstrukció, mind az ország energiaellátása stabil alapokon nyugszik.