Kovács Zoltán: A kormány sem gondolja, hogy a kerítés a megoldás

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A kormányszóvivő a Magyar Rádióban emlékeztetett arra, hogy a schengeni egyezmény is rögzíti, hogy az európai uniós tagállamok minden eszközt felhasználhatnak határaik megvédésére.


Magyarország nem lezárni akarja a határokat, hanem megvédeni azokat – mondta a kormányszóvivő péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kovács Zoltán szerint nem éri meg, hogy az uniós tagállamok egymás között vitatkozzanak alapvető uniós szabályokról, amelyek egyértelműek: az uniós határokat meg kell védeni. A kormányszóvivő beszámolt arról is: a magyar–horvát határon a kerítés építése a végéhez közeledik, és a szlovén határnál, Tornyiszentmiklósnál is megtörtént a gyors telepítésű drótakadály telepítése.

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna műsorában azt hangsúlyozta: a magyar kormány sem gondolja, hogy a tömeges migráció kezelésére a kerítés jelenti a megoldást, de az egy olyan eszköz, amely segíti az illegális bevándorlás megfékezését. Hozzátette: a schengeni egyezmény is rögzíti, hogy az európai uniós tagállamok minden eszközt felhasználhatnak határaik megvédésére.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az uniós országok állam- és kormányfőinek szerda éjfélen túlnyúló, brüsszeli rendkívüli tanácskozása komoly eredményeket hozott, bár a legfontosabb kérdésben, a görög határerősítésben továbbra sem történt előrelépés. Ugyanakkor fontos, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is rögzítette: az uniós szabályokat mindenkinek be kell tartania. Kovács Zoltán megjegyezte, hogy Horvátország a schengeni övezetnek ugyan nem tagja, de az uniónak igen, ennek ellenére Horvátország deklaráltan nem foglalkozik a rá vonatkozó szabályokkal. A kormányszóvivő a TV2 Mokka című műsorában azt hangsúlyozta: egyetlen dolgot kérnek, hogy „Magyarországhoz hasonlóan mindenki tartsa be az uniós szabályokat, ha lehet, a legkeményebben”.