Kovács szerint a civilek terrorszervezetekkel cimborálnak

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A kormányszóvivő egyetért Németh Szilárd kijelentésével. Hiszen a civileket senki sem választotta meg.


„A No Borders az egyik ilyen részben önálló szervezet, amelyhez több lazán kapcsolódó civil szervezet is kapcsolódik, akik abból indulnak ki, hogy


a szabad mozgás joga mindenkinek jár. Ők biztattak több száz embert, hogy induljanak el a magyar–szerb határ felé

– mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV Start című műsorában.


Csütörtökön Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta, hogy „civil szervezeteknek a magyar határ kinyitásáról szóló dezinformációja miatt egyre több bevándorló indul meg Belgrádból Magyarország felé”.

Kovács szerint „Röszkénél konkrétan látható volt, hogy az ottani civil szervezetek hogyan ösztönözték az embereket, hogy bűncselekményt kövessenek el”. A határ másik oldalán álló szervezetek azzal hergelték az embereket, hogy nekik joguk van átjönni Magyarország területére – mondta a szóvivő.


Szervezetten a kerítésre

„Nemcsak Szerbiában, a nyugat-balkáni útvonalon, hanem legutóbb a spanyol észak-afrikai enklávé kapcsán bebizonyosodott annak a gyanúja, hogy szervezetten küldenek több száz embert a kerítésre” – mondta Kovács. „Abszurd koalíció látszik kialakulni. Hogyan lehetséges az, hogy magukat emberjogvédő vagy civileknek nevezett emberek ezekkel a terrorista vagy embercsempész szervezetekkel akarva-akaratlanul cimborálnak vagy együttműködnek?” – válaszolta a szóvivő a kérdésre, hogy a „Soros-féle álcivilek” együtt dolgoznak-e terrorszervezetekkel.


Választás nélkül

Németh Szilárd kijelentéséről a kormányszóvivő azt mondta, hogy az indulatot és a kifejezést is meg tudja érteni, mert néhány szervezet megpróbálja a civilséget kisajátítani magának. A Németh Szilárd által megnevezett szervezetek nem egyeznek a kormány álláspontjával, a tartalommal viszont egyetértenek.

Szerinte ezeket a civil szervezeteket senki nem választotta meg, mégis véleményt formálnak, rangsort állítanak fel és konkrét politikai lépéseket próbálnak megvalósítani.


Hármat mondott

A Fidesz alelnöke kedden azt mondta, hogy az álcivil szervezeteket „ki kell takarítani” az országból. Németh nevesítette is a szervezeteket: szerinte a Transparency Internationalt, a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot kell visszaszorítani.