Kovács: reális a 2 százalékos növekedés jövőre

Fotó: MTI/Varga György / MTI/Varga György

A Költségvetési Tanács elnöke szerint az eredményeket és a nehézségeket összevetve 2013-ban a pozitívumok voltak többségben.


Magyarország kikerült a túlzott deficit eljárás alól, így nem csökkennek az uniós pénzek, másrészt ezzel az unió elismerte, hogy a költségvetés fenntartható - hangsúlyozta Kovács Árpád. Szerinte ez erősítette a befektetők és vállalkozók bizalmát.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint 2013 jó alapot teremt a jövő évre. Az évek óta stabil államháztartás miatt ugyanis megvannak a gazdasági növekedés feltételei. Kovács Árpád az MTI-nek adott interjúban azt mondta, a nemzetközi gazdaság élénkülése, a belföldi kereslet várható növekedése miatt reális a kormány kétszázalékos növekedés előrejelzése 2014-re.

Ha a gazdaság teljesítménye és az infláció a tervek szerint alakul, tartható a hiánycél is, ami épp az unió által elvárt 3 százalék alatt van. Az államadósság a tervek szerint jövőre „szerény mértékben” csökken, de még így is megfelel az adósságszabálynak. Kovács Árpád felhívta a figyelmet arra, hogy nincs nagy mozgástér.

A Költségvetési Tanács elnöke abban bízik, hogy a tervezett pályát kevesebb évközi módosítással tudja majd tartani a kormány. Azok ugyanis akkor is „előnytelenek a költségvetés hitelességét nézve”, ha csak technikai jellegűek. A jövő évi költségvetésben az áfabevételeket feszítettnek tartja, az Országvédelmi Alapban a tartalék a negyede (100 milliárd forint) az ideinek. Ez csak egy bizonyos határig fedezi, ha esetleg a  lényegesebb rosszabbul alakuló a gazdasági helyzet miatt kevesebb lehet a bevétel vagy nagyobb a kiadás - figyelmeztetett a Költségvetési Tanács elnöke.


Gazdasági növekedés: eltérő várakozások

December közepén az Magyar Nemzeti Bank és a Kopint-Tárki is javított a jövő évi gazdasági teljesítményre vonatkozó előrejelzésén, 2 százalék körüli növekedést várnak. A kormánypártisággal nem vádolható GKI viszont szerényebb, 1,3 százalékos bővülést vár. Mindegyik előrejelzés úgy számol, 2014 után már nem gyorsul a növekedés, a bővülés viszonylag alacsony szinten beragad. Több londoni elemzőcég is a korábbinál derűlátóbb előrejelzést adott pár hete.