Kovács örülne a vádemelésnek és annak is, ha nem emelnének vádat

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

Kovács Béla megjelent az ügyészségen. Azt mondta, nem Vona kötelezte erre, a júniusi távolmaradásról orvosi igazolást adott be.


Tagadta a jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádját Kovács Béla. A Jobbik európai parlamenti képviselőjét szerdai hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség. Kovács azt is visszautasította, hogy kémkedett volna. Szerinte a Fidesz keverte a kémügybe, és az ügy "a kormányzó párt játékszere". A meghallgatáson csupán a költségvetési csalás vádjával kapcsolatban tettek fel neki kérdéseket, amelyekre készséggel válaszolt – mondta Kovács. A képviselő reméli, hogy ennek és a kémügynek is vége lesz még az idén.

Kovács azt mondta: örülne, ha az ügyészség nem emelne vádat, ám annak még inkább, ha igen, hiszen akkor nyilvánosan, bíróság előtt tisztázhatná magát. A képviselő szerint nem Vona Gábor pártelnök kötelezte, hogy jelenjen meg a kihallgatáson.

Tisztségéből adódóan természetesen találkozott diplomatákkal, oroszokkal és más nemzetiségűekkel is. Ám ezek semmi esetre sem voltak konspiratív kapcsolatok – mondta Kovács. A képviselő tölti be az EP és az orosz Duma energetikai munkabizottság társelnöki tisztét és Paksra is kísért orosz delegációt. Szerinte senkire nincs ráírva, hogy kém, és ha a magyar titkosszolgálatoknak volt tudomásuk arról, hogy kémek tűntek fel a környezetében, akkor figyelmeztetniük kellett volna.

Kovács az ügyészség június 23-i idézésére nem ment el. A képviselő szerint Abháziában volt, és vérmérgezés miatt gyógykezelték. Az ügyészséget nem tudta értesíteni, mert Abháziában sem mobilszolgáltatás, sem internet nem működött. Orvosi kezeléséről igazolást nem kapott, viszont becsatolt egy, az EP orvosa által kiadott igazolást – mondta Kovács.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője azt mondta: Kovácsot jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítják.

A gyanú szerint a politikus 2012-ben és 2013-ban négy emberrel fiktív gyakornoki szerződést kötött 4, illetve 6 hónapos időtartamra. Ezért több mint 28 ezer eurót, vagyis, 8,5 millió forintot meghaladó összeget vett fel az EP-től. Az ügyészség szerint a gyakornokok gyakorlatilag nem léteztek, érdemi munkavégzés nem történt, ezek fiktív szerződések voltak.

A költségvetési csalás ügyében még három személyt gyanúsítanak, az ügy tanúk meghallgatásával folytatódik – mondta Simon.

A becsatolt orvosi igazolásról a helyettes szóvivő azt mondta: a francia nyelvű iratot az EP orvosa állította ki, és az szerepel rajta, hogy Kovácsot tüdőgyulladás miatt kezelték. Az iratot június 23. után állították ki. Abház orvosi papírokat az ügyészség nem látott – mondta Simon.

Kovácsot két bűncselekménnyel gyanúsította meg, illetve készül meggyanúsítani az ügyészség. Az első eljárásban még 2014 áprilisában tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal. A polgári elhárítás szerint a képviselő rendszeresen konspiratív módon találkozott orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogatott. A legfőbb ügyész már 2014 májusában kérte EP-től Kovács mentelmi jogának felfüggesztését, de arra csak 2015 októberében került sor. A Központi Nyomozó Főügyészség 2015 decemberében hallgatta ki gyanúsítottként.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján, fiktív gyakornoki foglalkoztatás gyanújával, költségvetési csalás miatt indult másik nyomozásban tavaly szeptemberben kérték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Mivel a mentelmi jog felfüggesztése konkrét bűncselekményhez kapcsolódik, újra kérniük kellett a mentelmi jog felfüggesztését. A legfőbb ügyész tavaly szeptemberben kérte ezt, a felfüggesztés csak idén májusban történt meg, s vált lehetővé, hogy a bűncselekménnyel Kovácsot meggyanúsítsák.

Az EP első, mentelmi jogot felfüggesztő határozata kifejezetten rendelkezett arról is, hogy a magyar büntetőeljárás nem korlátozhatja Kovács szabad mozgását, vagyis kényszerintézkedést nem kezdeményezhettek vele szemben. A második határozatban ez már nem szerepelt, így az ügyészséget már nem köti ez a korlátozás.