Kovács: Minden lehetőséget vizsgálunk a szlovén határ védelmére

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-


A magyar határ közvetlen közelében, Rédicsnél, a szlovén oldalon szombat délelőtt Horvátország által Szlovénia felé indított migránsok jelentek meg, ez indokolta a határellenőrzés schengeni szabályoknak megfelelő ideiglenes visszaállítását - jelentette be a szombaton Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolatba lépett a szlovén és a brüsszeli hatóságokkal, Magyarország "ideiglenes jelleggel, a schengeni szabályokkal összeegyeztethető formában" állítja vissza a határellenőrzést a magyar-szlovén határon. A szombat délelőtt történtek miatt van erre szükség, és "az intézkedések addig maradnak érvényben, amíg erre szükség van".

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy szombat reggel három autóbusszal mintegy 150 illegális bevándorló érkezett a rédicsi határátkelő közelébe. A szlovén hatóságoktól kért és kapott információ szerint ott regisztrálják a migránsokat, közülük senki nem lépett magyar területre. Az éjféltől megvalósított határzár törvényesen, "a szerb szakaszon kipróbáltaknak megfelelően működik".

Kovács Zoltán kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország határőrizettel kapcsolatos kiadásai eddig több mint 200 millió eurót (60 milliárd forintot) tettek ki, amely tartalmazza a tranzitzónák kialakításának és a biztonsági határzár felállításának költségét is.

Úgy véli, "amivel szemben állunk, az nem menekülthullám, hanem egészen más természetű dolog". Népvándorlás, mert "illegális migránsok más szándékoktól vezérelve érkeznek az Európai Unió területére".

A szlovén határszakaszon tervezett intézkedésekre vonatkozó kérdésre Kovács Zoltán felidézte: Magyarország folyamatosan figyeli a szomszédos országok eseményeit, rendkívül intenzív az egyeztetés minden érintett állammal. "A magyar rendőrség felkészült arra, hogy a teljes magyar határszakaszt a szükséges eszközökkel megvédje", a schengeni határokon belül, a schengeni egyezmény adta lehetőségekkel élve.

A szlovén szakaszon kerítést, biztonsági határzárat építeni a fennálló jogszabályok alapján nem lehet, "de minden olyan lehetőséget vizsgálunk, amellyel az illegális, nem kívánatos és ellenőrizetlen határátlépést meg tudjuk akadályozni". Kijelentette, hogy "a magyar határt, a schengeni, illetve európai uniós határokat minden eszközzel meg fogjuk védeni, véget kell vetni annak, hogy ellenőrizetlenül, azonosítatlanul emberek ezrei és százezrei érkezzenek Magyarországon keresztül az Európai Unióba".