Kovács Bélát beidézheti az ügyészség – nincs már mentelmi joga

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A fiktívnek tartott gyakornoki program ügyében nyomoznak.


Újabb ügyben függesztették fel Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogát. A javaslatról kézfeltartással szavaztak az Ep plenáris ülésén. Kovács mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta tavaly szeptemberben az EU csalás elleni hivatala, az OLAF jelentései alapján. A gyanú szerint Kovács 2012-2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel, de valójában az érintettek nem is jártak Brüsszelben és semmilyen munkát nem végeztek.

A plenáris ülés döntése után Kovácsot gyanúsítottként idézheti be a Központi Nyomozó Főügyészség csalás és magánokirat-hamisítás miatt. Az EP jogi bizottsága hétfőn tett javaslatot Kovács mentelmi jogának felfüggesztésére. A határozatban kitértek rá, hogy a képviselő háromszor is elfogadta a testület meghívását egy meghallgatásra, azonban végül egyszer sem jelent meg.

A képviselő mentelmi jogát egy másik ügyben már felfüggesztette az uniós parlament 2015 októberében. Kovács egy jelenleg is aktív, egykori KGB-ügynökkel kapcsolatos nyomozás során az Alkotmányvédelmi Hivatal látókörébe került. Az elhárítás figyelmét az keltette fel, hogy rendszeresen, konspiratív módon találkozott orosz diplomatákkal, és havonta látogatott Moszkvába.

A mentelmi jog felfüggesztése konkrét bűncselekmény gyanúja miatt kérhető, és minden újabb ügyben ismét kérelmezni kell.