Kovács Béla: Semmi sem drága, ha tengerentúli parancsról van szó

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

Kovács Béla egy csütörtöki interjújában elmondta: aljas a Fidesz és a sajtó módszere, amellyel lejáratták – tengerentúli parancsoknak engedelmeskedve. A kémvádat és a pilisszentkereszti kastélyos vádat is tagadja, fejben pedig már végigjátszotta, miket vehetnek még elő.


Nagyinterjút készített Kovács Bélával, a Jobbik kémkedéssel meggyanúsított EP-képviselőjével az Alfahír. Kovács ebben elmesélte, hogy már gyermekkorában is a külpolitika foglalkoztatta, a Fradinak szurkolt, ő maga pedig a japán bajnokságban is játszott. Japán nyelvtudása miatt képeztette tovább a külügy Leningrádban. „Az ott töltött egy évem alatt tehát inkább arra használtam fel az időt, hogy megtanuljak oroszul” – mondta. 1981-ben a moszkvai IMO-n tanult tovább, öt év alatt el is végezte a szovjet blokk külügyéreinek képzését, nemzetközi közgazdász végzettséget szerzett.

„Erről az intézményről azt mondják, a KGB-seket képezte ki, ez egyértelmű hazugság”
– mondta Kovács, aki elmesélte, kikkel tanult egyszerre Moszkvában. Említette a Wallis-tulaj Veres Tibort, valamint azt is, hogy együtt focizgatott Molnár Gyulával, a XI. kerület korábbi szocialista polgármesterével, Kovács a diszkóban pedig DJ-nek is állt. Orosz feleségéről elmesélte, hogy egy hajójáraton ismerte meg – egy „adminisztrációs hiba folytán mindkettőnk jegye ugyanabba az ágyba szólt” –, házasságuk másnapján pedig Kovácsot behívták katonának.
„A kapunál láttam meg a feliratot, hova is kerültem: a felderítő zászlóaljhoz. Itt az újabb csemege a sajtónak”
– mondta Kovács, aki elmesélte, hogy 1988-ban Ausztriába költözött nejével, aki osztrák állampolgár lett. Az EU-csatlakozás idején költözött haza, mert azt hitte, jó lehetőség lehet ez az ország fejlődésének tekintetében. De csalódott. Elmondta: „A korrupció átszövi az egész rendszert. Erről jut eszembe: ha már rendszeresen »oroszbarát« politikusnak titulálnak, akkor megjegyzem, mindez ott is jelen van és egyáltalán nem tetszik”. A kémvádakat ismételten visszautasította, egy Jobbik ellen irányuló külföldi támadás eszközének tartja magát. A nemzetbiztonsági bizottság üléséről nem beszélhetett, de az MNO konspiratív találkozókról szóló cikkéről kijelentette: „Biztos vagyok benne, hogy semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre arról, hogy kémtevékenységet folytattam volna, ártatlan vagyok (...) Én lennék a szuperkém, a kiképzett KGB-s pedig ennyire buta lenne? Őt kapják el, aztán mivel a megfigyelése alatt találkoztam vele, engem vesznek elő. Ez nevetséges. Egyébként pedig nem tudhattam, hogy ügynök, nem volt a homlokára írva. Hozzáteszem, mind Brüsszelben, mind külföldi utazásaim során rengeteg diplomatával és politikussal találkoztam, ez nem konspiráció, és nem is ütközik törvénybe”. A bizottsági ülés utáni sajtótájékoztatóról sietősen távozott, mivel Szegedre volt hivatalos és késében volt, valamint már rosszul érezte magát. Kovács azt mondta: kórházi kezelése után is áll az újságrók rendelkezésére. Azon sajtóinformációkat is cáfolta, hogy Pilisszentkereszten százmilliós kastélyt vett volna, ugyanazt mondta erről, mint sajtóközleményében, amelyről itt számoltunk be.
„Aljas, mocskos, felháborító módszernek tartom, amit a kormánypárt és a sajtó csinál. Úgy tűnik, nekik semmi sem drága, hogy a tengeren túlról adott parancsot végrehajtsák.
Meg kell azonban jegyeznek, sok ponton bukik az egész történet. Szerintem egy-két fotó lehet az ügyészségnél, már végig is számoltam magamban, hány orosz diplomatával találkoztam, miket rángathatnak még elő” – mondta végül a Jobbik EP-képviselője az Alfahírnek.