Kovács Béla: „És elővettem belső zsebemből az elektromos rolleremet”

Fotó: Facebook / Kovács Béla / Balazs Beli

-

Kijött a kórházból Kovács Béla, és sajtótájékoztatón igyekezett kárpótolni az újságírókat azért, amiért legutóbb elszaladt a kérdések elől. Kérdésünkre kifogásolnivalót is talált az orosz kormánypolitikával kapcsolatban: mint mondta, már ott sem lehet az éttermekben dohányozni, ami szerinte felháborító.


„Nem voltam soha sem magyar, sem külföldi titkosszolgálatnak sem a tagja, nem dolgoztam nekik, nem kaptam tőlük feladatokat, nem kaptam tőlük sem anyagi, sem egyéb juttatást” – jelentette ki Kovács Béla. Szerinte „egy újsághír alapján sok konzekvenciát levonni nem lehet, kémhistóriát gyártani annál inkább”. Ismeretes: a Magyar Nemzet írt arról, hogy a Legfőbb Ügyészség az EU intézményei ellen folytatott kémkedés gyanújával kezdeményezte Kovács mentelmi jogának felfüggesztését. A parlamentek közötti közös bizottságról, és az energetikai bizottságról elmondta: evidensen olyan szituációkat hoz magával ez a munka, hogy kénytelen orosz diplomatákkal találkozni. „Óhatatlanul én ezekkel az emberekkel kapcsolatban vagyok” – tette hozzá. Elmondása szerint azokról, akik mindössze egy névjegykártyát adnak a kezébe, nem tudhatja, munkavégzésük során milyen feladatokat láttak el. „Eléggé homályos az újságírók között az egész Európai Parlamentnek a működése” – mondta, hozzátéve: EP-képviselői mandátuma alatt nem jutott sem minősített, sem titkosított anyaghoz. „A cél egyértelmű volt: az EU és Oroszország között a jó kapcsolat fenntartását megtartani” – mondta. „Ha már itt rezsicsökkentésről beszélnek: meghatározó lesz-e szempontból is, mennyire előnyös szerződést sikerül a kormánynak jövőre kötnie.” Felidézte: ő maga kérte a nemzetbiztonsági bizottság összehívását. Hibának nevezte emellett, hogy olyan hirtelen távozott a bizottság ülése után. Mint mondta, már az elején problémás volt, hogy zárt ülést rendeltek el, majd az is gondot okozott, hogy az ott elhangzottakról nem adhatott tájékoztatást. „Néhányan azt mondják, hogy leléptem: na azért ne túlozzunk” – jelentette ki.

Nem feltételezi a Jobbik, hogy másik élete lenne Kovács Bélának

„A mentelmi jogomról én is lemondok” – mondta, de hozzátette: addig nem tudja ezt megtenni, amíg az ügy nem kerül a jogi bizottság elé. „Nem szeretnék álságos bejelentéseket tenni, azt mondani, hogy lemondok itt önök előtt, mert ennek nem lenne értelme” – mondta. (A képviselői mentelmi jogról egyébként nem is lehet lemondani, a parlament dönthet annak kiadásáról.) A HírTV azon kérdésére, hogy mikor kerülhet sor a mandátumról döntő plenáris ülésre, elmondta: erre választ nem tud adni, gyakorlati problémát jelent a dolog a továbbiakban. „Amíg nem lesz meg az első ülés, az első napirend, addig ez az ügy állni fog” – mondta. Arra egyelőre nem tudott válaszolni, milyen területen dolgozna a továbbiakban. A piros- és zöld dossziés kérdést hallva mosolygott, és elmondta: bár nem kém, de kételkedik benne, hogy a XXI. században ilyen módszereket alkalmaznának. „Amikor leszálltam a villamosról, a belső zsebemből elővettem az összehajtható elektromos rolleremet” – tette hozzá ironizálva. Emlékezetes: a HírTV tette közzé, hogy az orosz kapcsolattartó ügynök színes dossziékkal jelezhette Kovácsnak, készen áll-e a találkozóra. Mirkóczki Ádám kérdésre válaszolva elmondta: nincs eszközük arra, hogy analízis alá vessék egy képviselő munkáját, amellett, hogy a munkájukat természetesen figyelemmel követik. „Nincs okunk azt feltételezni, hogy van egy másik élete Kovács Bélának” – mondta Mirkóczki. A VS azon kérdésére, hogy mit lehet tudni a Balczó Zoltántól megörökölt asszisztenssel való konfliktusáról (az Index írt arról, hogy egy titkárnő és egy női gyakornok viharos körülmények közt távozott Brüsszelből), Kovács elmondta: egy munkatársról tud, aki nem végezte jól a munkáját, de nem tud máskülönben konfliktusról, sem arról, hogy ez téma lett volna a Jobbik elnökségi ülésén. „Ezt lehet, hogy Molnár Balázs így tálalja, de ez nem igaz” – jelentette ki. (Molnárt korábban a Kuruc.info portállal hozták kapcsolatba.) Azt is megkérdeztük: az Orbán-Biden telefonbeszélgetéssel kapcsolatban honnan értesülhettek olyanokról, amiket korábban elmondtak, tudniillik hogy Kovács Béla is szóba került a magyar miniszterelnök és Biden közt. Mirkóczki erre azt válaszolta: a mai napig nem cáfolta sem Orbán Viktor, sem a Miniszterelnöki Hivatal, sem a Fidesz Sajtóosztálya, hogy a beszélgetés ilyen tartalommal elhangzott, ez pedig számukra mindennél beszédesebb. „Teljesen valós, hiteles érettségivel rendelkezem” – jelentette ki egy másik kérdésre válaszolva Kovács, kitérve olyan részletekre is, hogy Horn Gábor is tanított abban az iskolában, ahová Magyarországon járt. Beszélt arról is: felsőfokon tud japánul, és semmiféle probléma nem volt abból, hogy orosz felesége vele utazgatott addig, amíg a nőnek le nem járt az útlevele.

Kovács: Keményen szoktam kritizálni az orosz kormány tevékenységét

A VS megkérdezte továbbá: mindennel egyetért-e az orosz kormány politikájából. Mint mondta: nem, sőt, néha úgy véli, csak a rosszat veszik át az Európai Uniótól, például az éttermekben tiltották be legutóbb a dohányzást. Hozzátette: keményen szokta kritizálni az orosz kormány tevékenységét. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem érezte jól magát a nyolcvanas évek Magyarországán, és hogy jobb volt-e a politikailag keményvonalasabb Szovjetunióban, visszakérdezett: „fiatalember, maga hogy érezte volna magát, ha az esküvője utáni másnap behívták volna katonának?” Hozzátette: két hónapig nem látta feleségét, mert a néphadsereg behívta katonának. Mint mondta, csak azt várta, mikor szerelhet le, és távozhat az országból. Megkérdeztük azt is, Alekszandr Duginról mi a véleménye. Kovács szerint az a „nemzeti radikális-patrióta gondolat”, amit Dugin képvisel, jó példával szolgál a Jobbik számára is. Dugin életútjával kapcsolatban elmondta: mindenkinek az életútjában vannak váltások, de az utóbbi időkben nézeteit nem változtatta. (Az orosz ideológusról itt beszélt nekünk Krekó Péter. A politológus elmondta: a Jobbik ideológiai modellként tekint Duginra, aki Oroszországban a Nemzeti Bolsevik Párton keresztül szerette volna valamiféle egységbe kovácsolni a fasizmust és a bolsevizmust.) Hozzátette: Duginról bővebben Vona Gábort lehetne megkérdezni, a párt külpolitikájáról ugyanis nem ő, Kovács Béla dönt.