Kötelező menekültkvóta: a német kormány üdvözli a javaslatokat

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

A német kormány üdvözli az Európai Bizottság szerdán bemutatott javaslatait az uniós menekültügyi rendszer reformjáról, és sürgeti az átalakítás megkezdését.


Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szerint a brüsszeli testület javaslatai jó irányba mutatnak, és a tagországoknak minél hamarabb el kell kezdeniük a vitát róluk. A reform sarkalatos elemeiről még az idei első félévben, a holland uniós elnökség idején meg kell állapodni - nyilatkozott a német belügyminiszter Berlinben. A vita legfőbb pontja a menekültek tagországok közötti elosztását szabályozó új mechanizmus lesz - jósolta Thomas de Maiziere.


Úgy vélte, a tagországoknak közeledniük kell egymáshoz, hogy sikerüljön "tartós európai megoldást" kidolgozni, amelynek alapján a bizottságnak azonnal meg kell kezdenie a jogszabály szövegezését. Németország ebben a folyamatban teljes erővel támogatja majd a holland, és a következő, szlovák soros elnökséget - emelte ki a miniszter.


Az EU egyik javaslata automatikus elosztásról szól


A bizottsági javaslat számos ponton egyezik a német elképzelésekkel. Németország így egyetért az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megerősítésével, hatáskörének bővítésével, egy menekültelosztási mechanizmus kiépítésével, és a többi között támogatja a biztonságos származási országokból érkező menedékkérőkre vonatkozó eljárások felgyorsítását, és az úgynevezett másodlagos migráció - a menedékkérők és menekültek uniós tagországok közötti vándorlásának - visszaszorítását célzó intézkedéseket.

Thomas de Maiziere hangsúlyozta: a menekültválság nap mint nap megmutatja, hogy tovább kell fejleszteni az EU menekültügyi rendszerét. Az uniós külső határok védelmében Törökországgal együttműködve "már elértünk fontos eredményeket, a tervezett új határ- és partvédelmi ügynökség pedig további javuláshoz vezet majd" - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a tárca közleménye szerint.

Az Európai Bizottság két tervet mutatott be az uniós menekültügyi rendszer megreformálására. Az egyik értelmében a menedékjogi kérelmeket a tagállami hatóságok helyett az EASO bírálná el, és a kérelmezőket kvóták alapján el kellene osztani a tagállamok között.