Kötelező lesz a cégeknek békeltető testülethez menni

Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia / MTI/AP/Gregorio Borgia

-

Az erről szóló törvénymódosításról hamarosan szavaz a parlament. Így szeretnék elkerülni, hogy az ügyek a bíróságok elé kerüljenek.


Ha az Országgyűlés elfogadja a fogyasztóvédelmi törvény tervezett változtatásait, akkor augusztustól a vállalkozásoknak kötelező lesz elmenniük a helyi békéltető testületekhez - hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Koszorús László székesfehérvári sajtótájékoztatóján közölte, hogy a cégeknek eddig pusztán lehetőségként kínálkozott, hogy megjelennek-e vagy sem a békéltető testület előtt, emiatt sok vállalkozás távol is maradt, így több ezer ember ügye vált megoldatlanná.

Ha a Parlament elfogadja a jogszabályt, akkor a cégeknek kötelező lesz elmenniük, különben megbüntetik őket. A büntetés mértéke kkv-k esetében 15 ezertől 500 ezer forintig terjedhet, míg a multinacionális nagyvállalatoknál az éves árbevétel akár öt százalékát is elérheti.

A helyettes államtitkár szerint azért szigorítanának a szabályozáson, hogy az ügyek ne kerüljenek a bíróságok elé. A hatóság a vállalkozást eddig is büntethette, de a probléma attól még nem oldódott meg, például a hibás termék helyett nem kapott jót a vásárló, ez csak a békéltetés segítségével lehetséges – tette hozzá a helyettes államtitkár.