Kötelező járadékot fizetnének az önkéntes pénztárak

-

Az arra jogosultak legalább öt éven át kaphatnák a járadékot.


Kötelező járadékot kaphatnának a nyugdíjkorhatárt elérő önkéntes pénztártagok – írja a Világgazdaság. A csütörtökön a kormány által benyújtott újabb pénzügyi salátatörvény-javaslat tizenhárom pénzügyi tárgyú jogszabály módosítását indítványozza, hogy harmonizálja azokat az uniós előírásokkal.

Ennek alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak kötelesek lennének járadékot szolgáltatni a nyugdíjkorhatárt elérő tagjaiknak. A járadékot legalább öt éven át kaphatná az arra jogosult. A nyugdíjpénztár biztosítótól vásárolt életjáradékot is kínálhatna tagjainak, és az a nyugdíjkorhatár betöltése után, a tag élete végéig járna. A járadékszolgáltatási kötelezettség alól mentesülnének az 1000 fő alatti pénztárak – írta a lap.

A törvényjavaslat alapján a betétbiztosítási rendszerekről szóló 2014-es uniós irányelv szerint a kártalanítás határideje 2023-ig a jelenlegi 20-ról fokozatosan 7 munkanapra csökkenne. Ha az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) hét munkanapon belül nem fizetne a betétesnek, akkor utóbbi írásbeli kérésére az OBA köteles lenne neki – megélhetési költségei fedezésére – részkifizetést biztosítani. A részkifizetés nem haladhatná meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum négyszeresét – írja a Világgazdaság.