A szálláson kívül is százezreket költött el Lázár a külföldi útjain

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A Direkt 36 újságírója ment utána Lázár János méregdrága utazásainak. A Miniszterelnökség eleinte nem kívánta kiadni a kiküldetések költségeire vonatkozó adatokat, ám másfél évvel – és számos perrel – később részben válaszoltak a Direkt 36 kérdéseire.


A most közölt információk szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter 298 ezerért bérelt szobát Milánó valamelyik előkelő szállodájában 2013 júliusában, további 450 ezer pedig „dologi kiadásokból” jött össze – bár, hogy ez pontosan mit takar, azt a jelentés nem részletezi. A Direkt 36 szerint ennek az összegnek a harmadából is lehet már ötcsillagos milánói szállodában szobát találni. Lázár ráadásul szinte mindig egy kísérővel utazik, így a számlát meg kell szoroznunk durván kettővel, hogy megkapjuk a teljes összeget.


Egy 2013 márciusi svájci utazással kapcsolatban a Miniszterelnökség módosította a korábban kiadott információkat: 481 ezer helyett már csak 189 ezret számolnak a szálláshoz, melyből Lázár szobája 103 ezerbe került. A változás oka a Miniszterelnökség szerint az, hogy az eddig összesítésben „a szállásköltségtől eltérő tételek, dologi kiadások is a szállásköltség rovatban kerültek feltüntetésre”.

Hogy mi számít „dologi kiadásnak” azt a kormányrendelet elég tágan határozza meg, lényegében bármi, az utazás során felmerülő költség ide tartozhat az autóbérléstől a telefontötlő vásárlásig.

Lázár János és a Miniszterelnökség sem a szállodák neveit, sem pedig dologi kiadások részletezését – de még az utazások célját sem – hajlandóak elárulni, holott erről már bírósági határozat is született. Az ítélet azonban még nem jogerős, mivel a Miniszterelnökség fellebbezést nyújtott be ellene. Lázár és a kormány szerint sértené az állam érdekeit, ha kiderülnének az utazások részletei.