Koszovón falat bontanak, de a szerbek két méterrel arrébb újraemelik

-

A koszovói Mitrovicán nemzetközi nyomásra lerombolják a betonfalat, de a szerbek újraépítik.


A szerb és a koszovói hatóságok Pristinában egyeztek meg szombaton arról, hogy a várost albán és szerb részre kettévágó folyón átívelő híd szerb részén lévő betonfalat lebontják. Az egyezményt nemzetközi közvetítéssel hozták meg - írja a balkáni AlJazeera.

De a szerb Észak-Mitrovica helyi parlamentjének rendkívüli ülése után a polgármester, Goran Rakić bejelentette, hogy a lebontott kerítést újra felhúzzák két méterrel arrébb a gyalogos zónában. A megbeszélések öt napig tartottak, de szerinte nincs ok pánikra, készek tovább tárgyalni. Attól sem kell tartani, hogy a koszovói rendőrség speciális alakulatai átlépik e határt, és bármit is ledöntenek a város északi részén.

A koszovói EU-iroda szerint az egyezménynek a polgárok szabad mozgásának biztosítását kellene eredményeznie, továbbá az albán és a szerb városrész közti feszültség csökkenését.
A belgrádi és pristinai politikusok, illetve a média között nemrég újult fel a verbális háború. Mint írtuk, Szerbia januárban ünnepélyesen újra akarta indítani a vasútjáratot Koszovó szerb részébe, de ezt az ottani hatóságok megakadályozták a koszovói-szerb határon.A szerb fél a "brüsszeli egyezmény" betartását követeli, továbbá az észak-koszovói Szerb Községek Közösségének megalakítását, az albán fél pedig a mitrovicai fal lebontását követelte, valamint Koszovó függetlenségének elismerését.A szerb elnök, Tomislav Nikolić viszont azt is kilátásba helyezte, ha kell, az ott élő szerbek megvédése miatt akár a szerb hadsereget is Koszovóra küldhetik, amit a szerb alkotmány szerint az ország részének tekintenek, kulturálisan és vallásilag pedig a szerb nép bölcsőjének.