Koszovóban még nincs energiaválság

-

Koszovó átmenetileg elkerüli az energiaválságot, miután az állami energiaszolgáltatónak sikerült megállapodnia két szenet rejtő földtulajdon kisajátításáról.


A szénkészleteiből kifogyóban lévő KEK energiaipari vállalat hosszas alkudozás után megegyezett két földbirtokossal ingatlanuk megvásárlásáról, hogy hozzájusson az erőművei működésének fenntartásához szükséges lignit egy részéhez. Ez csak az első lépés, a KEK - amelynek termelése teljesen a lignitre épül - összesen 52 hektárt akar kisajátítani.

E nélkül télen energiaválságba kerülhet és nagy importra szorulhat az 1,8 millió lakosú Koszovó, ami súlyosan megterhelné az egy főre jutó GDP-t tekintve a 140. helyen álló ország gazdaságát.

A KEK a múlt hónapban jelezte, hogy veszélybe kerülhet az energiaszolgáltatás, mert a lignitkészleteket rejtő vagy azok közelében lévő birtokok tulajdonosai egyre feljebb srófolják a vételárat.

Arben Gjukaj, a KEK vezérigazgatója elmondta, hogy három éve, amikor a társaság először jelezte a tulajdonosoknak, hogy szüksége van ingatlanjaikra, még csak 99 ház állt a környéken. Azóta azonban további 120 házat építettek a lakosok, hogy minél több hasznot húzzanak a kisajátításból. A hatóságok semmit sem tettek az építkezések leállítására, ezért a kisajátítás kezdetben 4,5 millió euróra becsült költsége időközben mintegy 15,5 millió euróra nőtt.

Koszovó 14 milliárd tonnányi lignitvagyonnal rendelkezik, ez az ötödik legnagyobb bizonyított készlet a világon.