Koszovó és Szerbia ismét kész tárgyalni

Fotó: AFP / ARMEND NIMANI

-

Pristina és Belgrád között az idén jószerivel semmilyen kapcsolat nem volt.


A Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd folytatásáról és a két ország európai integrációjáról tárgyalt Aleksandar Vucic szerb, Hashim Thaci koszovói államfő Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A felek megegyeztek, hogy a négy éve megkezdett párbeszédet folytatják, és elkezdik alkalmazni azokat az intézkedéseket, amelyeket 2013 óta halasztgattak.

Vucic szerint Belgrád és Pristina tárgyalásait másfél hónap előkészület után lehetne folytatni. „Bátrabban és komolyabban kell beszélnünk a jövőbeni kapcsolatokról” – mondta a szerb államfő. A mostani brüsszeli találkozón szó volt a koszovói szerbek irányítása alatt álló települések szövetségéről – ez lenne a helyi szerb autonómia fontos intézménye –, valamint a szerb-albán viszonyról. Thaci koszovói elnök szerint a hétfői tárgyalás eredményes volt, a szerb-koszovói párbeszéd pedig új szakaszba lépett.

Belgrád és Pristina között február óta nem volt semmilyen hivatalos kommunikáció, Szerbiában ugyanis elnökválasztást, Koszovóban pedig előrehozott parlamenti választást tartottak.

Vucic és Thaci négyszemközti megbeszélést is folytatott Federica Mogherinivel országaik uniós integrációjának felgyorsításáról.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, ám Belgrád nem ismeri el egykori tartománya önállóságát. Koszovó nem lett az ENSZ tagállama, Kína és Oroszország mellett öt EU-tagállam – Spanyolország, Szlovákia, Görögország, Ciprus és Románia – sem ismeri el önálló országnak.