Köszönik az irakiak, de nem kérnek Finnországból

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Több ezer menekült vonja vissza menedékjog iránti kérelmét, mert hiányzik a családjuk, és Skandináviában hideg is van.


A távirati iroda a finn hatóságokra hivatkozva azt írja, hogy míg tavaly 32 500-an kértek menedékjogot Finnországban, addig 4100-an már vissza is vonták a kérelmet. Erre reagálva a finn hatóságok a jövő héttől kezdve légi járatokat készülnek indítani Bagdadba.

Egy finn utazási iroda vezetője elmondta, hogy naponta 15-20 repülőjegyet adnak el az iraki fővárosba induló járatokra. „Némelyek nem kedvelik az itteni kosztot, fáznak Finnországban, vagy azt érzik, hogy nem látják őket szívesen. Sok oka van (visszatérésüknek)” – mondta.

Tobias van Treeck, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egyik illetékese hozzáfűzte, hogy menekültek beszámolói szerint a finnországi körülmények és a hosszadalmas menekültügyi eljárás nem feleltek meg korábbi várakozásaiknak.

Az önként visszatérők közel 80 százaléka iraki. A 877 szíriaiból azonban, akik Finnországban nyújtottak be menekültstátusz iránti kérelmet, hivatalos adatok szerint mindössze 22-en, míg az 5214 afgánból csak 35-en akarnak visszamenni hazájukba.

Svédországhoz és Norvégiához hasonlóan Finnország is szigorított bevándorlási politikáján, így például a kereső korban lévő menedékkérőknek fizetés nélkül kell dolgozniuk. A gazdasági problémák és a menekültekkel kapcsolatos tapasztalatok hiánya emellett ellenséges érzelmeknek adtak tápot a lakosság körében a migránsokkal szemben.