Kösse fel a gatyáját, itt az év legnehezebb kvíze!

Fotó: Flickr CC-BY / Kate Bum

-

Ha ön rajongott a Mindent vagy semmit műsorért, rendszeresen kiabált a Maradj talpon! aktuális versenyzőjével, mert az ostoba volt, és csak azért nem a Kérdezz? Felelek! a kedvenc társasjátéka, mert talált egy játékboltban magyar kiadású Trivial Pursuitot, akkor van egy jó hírünk. Az év legcsodálatosabb időszaka van, megjelent a világ legnehezebb kvízének idei kiadása.


A karácsonyi időszakhoz kötődő legjobb világi ünnep az Ír-tengeren fekvő Man-szigeten van. 1905 óta az ünnepi szünet előtt pillantják meg először a King William's College diákjai a legendásan kegyetlenül nehéz általános műveltségi tesztet. A Wikipédia szerint az első találkozás után már az egy-két pont is jónak számít. Szerencsére a diákok még egyszer nekifuthatnak a kvíznek, a karácsonyi szünet után. Ha az ünnepeket könyvtározással, a rokonok mozgósításával és a Google masszírozásával töltötték, akkor már több száz pontos eredmény is elérhető. A tét pedig igazából nem nagy, még a legbőkezűbb évben is csak fél szabadnapot lehet nyerni az iskolából.


A kvíz nem csak a King William's diákjait mozgatja meg. A Man-szigeti családok arra hajtanak, hogy a legjobb eredményért járó 100 fontot beseperjék. Nem is a pénz miatt, becsületbeli ügy a dolog. Az ötvenes évek óta pedig a Guardian brit napilap olvasói is részt vesznek a játékban – az internetkorszak beköszöntével pedig akár az egész világ próbálkozhat. A lap és a King William's College szenteste – immár online is – megjelenteti a kérdéseket, januárban pedig közzéteszi a megoldásokat is.


Mit használtak Margrethe alanyai sibboletként?

Sok a szöveg. Milyen nehézségről volt szó?

Az általános műveltségi kvíz – amelyet 1997 óta egy korábban a világ különböző pontjain dolgozó, de a Man-szigeten született és lakó nyugdíjas háziorvos, a most 78 éves Dr. Pat Cullen, az iskola korábbi diákja szerkeszt – tizennyolc kérdéscsoportból áll, amelyek mindegyike tíz kérdést sorol fel. Van, ahol a kérdéscsoport témája is rejtély. Ezeknél jellemzően rendkívül sokat segít, ha egy-két válasz után rájövünk arra, hogy mégis merre kellene keresni a többi megfejtést.


2015 során hol indították újra a Galanthus egy polikróm hibridjét?

A tudásanyag folyamatosan változik, emiatt egyrészt ma már röhejesen könnyűnek tűnnek az internet elterjedése előtt feladott kérdéssorok. Másrészt pedig nagyrészt friss témákkal is össze lehet futni a kvízben. Az idei kérdések között szerepel egy olyan, amelyre alkalmasint Dan Brown 2000-ben megjelent Angyalok és démonok-jának az egyik főhőse a válasz. Erre száztizenegy évvel ezelőtt nem lehetett volna rákérdezni.


Mit gondolt a whiskey-nél is jobbnak a Sziklás-hegység szőrmekereskedője?

A kvíz megfejthetetlen a Google nélkül, viszont a világ legjobb keresője önmagában kevés a kérdések megválaszolásához. Már csak azért is, mert dr. Pat Cullen is teszteli a kérdéseket az interneten. Ha a kérdés részeire rákeresve megtalálja a választ, akkor rak még bele egy-két csavart.


Melyik keresztes választása nyúlt el annyira, hogy a választókat az éhhalál fenyegette?

Ezt még az internet sem tudta elrontani

Az internet hozott egy olyan változást is, amit a furmányos háziorvos sem tud legyőzni: az összedolgozást. A net különböző sarkaiban mindig vannak olyan közösségek, amelyek együtt esnek neki a 180 kérdéses tesztnek. Ez persze segítség, ha van egy nagyon biztosnak gondolt tippünk, amit ellenőrizni szeretnénk. Ilyenkor már csak egy olyan ismerőst kell keresni, akit egyáltalán nem érdekel a játék és hajlandó helyettünk rákeresni a válaszra például a Metafilter fórumain. Itt ugyanis már kész válaszokat kapunk, vagyis ha nem akarjuk elrontani a saját szórakozásunkat, nem érdemes kapásból itt kutakodni. Ha tét nélkül bele akar nézni, akkor a tavalyi rejtvényfejtős topik elején össze vannak gyűjtve a megelőző évek tesztjeire mutató linkek is. Az idei közösségi találgatást pedig erre találja.Hová várták a P&O társaság Mongólia hajóját 11 órára egy október kilencedikére eső csütörtökön?

Iskolai szintfelmérőnek vagy kihívásnak tehát már nem az igazi King William's műveltségi tesztje. Cullen viszont nem panaszkodhat: sokkal több emberhez jutnak el a kérdései, mint korábban. Pár éve már maga is azt mondta egy interjúban, hogy a Guardian olvasói jelentik az igazi célközönséget. Csak remélni lehet, hogy azóta rábukkant a Metafilterre, ahol gyakorlatilag istenként tisztelik a kvízmestert.


Mit kapott a Csangcsou Fu-nál aratott győzelme után – a sárga zsaketten túl – a brit parancsnok?

Nekiugranának? Itt van (PDF) az idei kérdéssor. Természetesen minden segítség igénybevétele ér. A kvíznek eleve az a mottója, hogy „Scire ubi aliquid invenire possis, ea demum maxima pars eruditionis est”, azaz „tudni, hogy hol találunk meg bármit, végül is, ez a legnagyobb része a tanulásnak”. Jó szórakozást!