Kósa: Timmermans elkötelezett a migráció mellett

Fotó: MTI / Vajda János

-

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány kész a párbeszédre a felsőoktatási törvényről, bár az nemzeti és nem uniós hatáskör.


Az európai bizottsági tagok közül Frans Timmermans az egyik legelkötelezettebb a migrációs ügy mellett, Soros Györgyöt pedig az egyik legjobb barátjának nevezte – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos arra reagált, hogy a brüsszeli bizottság alelnöke szerint a testület fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Timmermansnak az az álláspontja, hogy a migrációt nem megállítani kell, hanem


hadd jöjjenek a migránsok Európába"

– mondta Kósa. A frakcióvezető szerint az Európai Bizottság és az Európai Parlament baloldali része teljes eltökéltséggel a migráció támogatása, ösztönzése mellett van. A magyar kormánynak és a Fidesz-frakciónak viszont az az álláspontja, hogy be kell tartani az EU jogszabályait, a nemzetközi egyezményeket, amelyek világosan kimondják: egy menekültnek az első biztonságos országban kell menedékjogi kérelmet beterjesztenie és megvárnia az elbírálását.

Magyarország a déli határainak védelmével – és ezzel az illegális bevándorlás megakadályozásával – a schengeni egyezménynek tesz eleget – mondta Kósa.

"Ez a migráció, amellyel szembenézünk,


veszélyezteti a kultúránkat, a biztonságunkat, és hosszú távon az európai normákat, civilizációs hagyományokat kezdheti ki."

Szerinte az Európába érkezők többsége nem menekült, hanem gazdasági okokból akar idejönni.

A frakcióvezető szerint a magyar kormányt érő támadások mindegyike – bár „a legkülönbözőbb köntösben jelentkeznek" – a migrációs konfliktusra vezethető vissza, Magyarország ugyanis rámutatott: megvédhetők a határok, a dublini és a schengeni egyezmény pedig betartható.


A felsőoktatási törvény módosításáról azt mondta: Timmermans egy olyan jogszabálynál vetette fel az európai szabályoknak való megfelelést, amely a nemzeti hatáskörbe tartozik, de Kósa szerint Magyarország kész a párbeszédre. A frakcióvezető szerint fontos az alelnök nyilatkozatának azon része, amely szerint az uniós alapértékek nincsenek veszélyben Magyarországon.

Kósa szerint Palkovics László oktatási államtitkár CEU-ügyben tett nyilatkozata meghátrálásnak számít-e. A frakcióvezető szerint "egyáltalán nem", a kormányoldalnak mindig is az volt az álláspontja, hogy ha valaki hajlandó megfelelni a magyar jogi feltételeknek, akkor természetesen működhet Magyarországon. Ha az Egyesült Államokban regisztrált CEU-nak valóban van amerikai oktatási tevékenysége, és van államközi megegyezés, akkor semmi akadálya annak, hogy ez a konstrukció működjön – mondta Kósa, aki szerint "semmifajta kiskapuról nincs szó".