Kósa szerint a baloldalt Soros, a Jobbikot Simicska pénzeli

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A frakcióvezető szerint azért kell a lex csicska, hogy a politika ne legyen a milliárdosok homokozója.


A Fidesz frakcióvezetője szerint meg kell akadályozni, hogy pártok egyszerű csicskává váljanak milliárdosok kezében. Kósa Lajos és Halász János azt mondták: a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslatuknak – amelyet "lex csicskának" neveztek – ez a célja.

Kósa szerint a baloldalt Soros György mint "nemzetközi spekuláns és dúsgazdag milliárdos finanszírozgatja" a politikai célok elérésében, a Jobbikot pedig "Simicska Lajos milliárdos vásárolta fel kilóra".

Szigorítani kell a finanszírozási rendszeren ahhoz, hogy a magyar politikai közélet ne váljon "milliárdosok homokozójává" – mondta.

A törvényjavaslatuk azt írná elő, hogy kampányidőszakon kívül a pártok csak piaci listaáron vehessék igénybe a kültéri hirdetési felületeket. Kampányidőben pedig minden pártnak ugyanolyan feltétellel kell biztosítani ezeket a felületeket – mondta Kósa, aki szerint így a baloldal és a Jobbik is "kiszabadulhat a megalázó csicskaszerepből".

Kétharmados törvényről van szó, de ha nem sikerül átvinni a parlamentben, akkor Kósa szerint "azok, akik ezt nem szavazzák meg, többet azt a szót, hogy korrupció, csak önmagukra vonatkoztatva ejthetik ki".

Kósa azt mondta, legjobb tudomása szerint a Fidesz nem vett igénybe a piacinál alacsonyabb összegért Simicska érdekeltségéhez tartozó kültéri reklámfelületeket.