Kósa Lajost nem zavarják a tények menekültügyben

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A Fidesz frakcióvezetője az InfoRádiónak adott interjút.


Rádióinterjúban beszélt a menekültekről és a határzárról Kósa Lajos. Kijelentette, hogy „drámaian alacsony közöttük a szíriai”, hiszen Bangladesből, Pakisztánból, Afganisztánból és afrikai országokból jön a migránsok többsége.

Ezzel szemben a szeptemberi hivatalos Eurostat-adatok szerint 2015-ben az Európába érkező menedéket kérők közül messze a szíriaiak voltak a legtöbben. Több mint 20 százalékuk volt szíriai, ezzel kétszer annyian vannak, mint a második legnagyobb csoport, az afgánok és több mint háromszor annyian, mint a harmadik helyen álló irakiak. Magyarországon is szíriaiak kértek legtöbben menedéket, itt a második helyen Afganisztán és Pakisztán áll. Bangladesből nagyjából tizede volt a Magyarországon menedéket kérők száma , mint a Szíriából érkezőknek.

Kósa Lajos szerint egy hatalmas átverés, hogy szíriai háborús menekültekről beszélünk.


A migránsok döntő többsége család nélkül jön. Hát milyen menekült az, aki a családját otthagyja a háborúban és csak maga jön? Ez milyen hozzáállás? Mit lehet akkor ezekről az emberekről gondolni? Innen látszik, hogy az egész egy hatalmas átverés. Aki ezt az egész áradatot szír menekülthullámnak tudja be, az nem tudja, mit beszél. Ezek az emberek alapvetően nem szír háborús menekültek

- közölte Kósa Lajos.

A politikus arról is beszélt, hogy már a héten működhet a magyar-horvát műszaki határzár, emiatt majd a menekültek Szlovénia felé vehetik az irányt. Hozzátette: a helyzet kulcsa a németeknél van, amíg ők invitálják azokat az embereket, „akik illegális bevándorlással akarnak foglalkozni”, akkor ez a tömeg nem elfogyni, hanem növekedni fog.