Kósa Lajos szerint Magyarország olyat tesz, amilyet más még soha

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A 2017-es vizes világbajnokság szervezőbizottságának Fidesz-politikus elnöke szerint rengeteg a feladat.


A 2017-es vizes világbajnokság előtt 800 nappal rendezett keddi sajtótájékoztatón Kósa Lajos elmondta, hogy miután Mexikó visszalépett és Magyarország 2021 helyett elvállalta a négy évvel korábbi világbajnokság megrendezését, nagy kihívást is vállalt, hiszen két év alatt még senki sem rendezett vb-t, általában négy évnyi előkészület kell egy ilyen csúcseseményhez. Kitért rá, hogy nemcsak a Dagály strandnál létesülő új uszodaegyüttes felépítése jelent nagy feladatot, hanem egyidejűleg két éven belül a Duna mentén több fővárosi uszodát is fel kell újítani. Hozzátette:


Rengeteg a feladat, de nagy lelkesedéssel láttunk neki a munkának.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a vb szervezőbizottságának másik elnöke hangsúlyozta: az idő rövidsége ellenére nagyon bízik benne, hogy sikerre viszik a magyarországi vizes vb ügyét. Hasonlóképpen fogalmazott Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is, aki szerint jó esély van mindkét magyar válogatott érmes szereplésére.

Haranghy Csaba, a műúszók elnöke arról beszélt, hogy az általa vezetett szakág is próbál a többiekhez felzárkózni és kisebb eredmények már vannak, hiszen az idei bakui Európa Játékokra sikerült kvalifikációt szerezni. Vereczkey Zoltán, a műugrók elnöke előrebocsátotta, hogy a 2017-es világbajnokság legnagyobb nyertese a magyar műugrás lesz. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a szakág az elmúlt öt olimpia mindegyikére kvótát tudott szerezni a mostoha körülmények ellenére is, miután eddig egyetlen fedett toronyugró-létesítménye sem volt.

Riskó Géza, a Masters-bizottság vezetője a feladat nagyságát azzal érzékeltette, hogy ebből a korosztályból több mint tízezer versenyző érkezik majd a vb alkalmából Magyarországra. Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya egyfelől érintette azokat a várható nehézségeket, amelyek az uszodák felújításából következnek, mivel megnehezülnek az edzések, másfelől örömmel nyugtázta, hogy már most 13 olyan magyar úszó van, aki teljesítette a riói olimpiai induláshoz szükséges úgynevezett A-szintet.

Gellér Gábor, a nyílt vízi úszók kapitánya azt emelte ki, hogy a szakág nagy lendülettel fejlődik Risztov Éva londoni olimpiai bajnoki sikere óta és nagyon erős csapatuk lesz a 2017-es vb-n is. Merész András, a női vízilabda-válogatott szövetségei kapitánya emlékeztetett rá, hogy az eddigi négy olimpián, ahol a nők részt vehettek, az ötkarikás győztes egyszer sem tudott a következő évben világbajnokságot nyerni. Hozzátette:


Mi megpróbálunk 2016-ban olimpiai, 2017-ben pedig világbajnokká válni.

A külföldön tartózkodó férfi pólós kapitányt, Benedek Tibort helyettesítő Steinmetz Ádám hangoztatta, hogy a csapattal szembeni elvárás nagyon magas, de a válogatottban benne van, hogy hazai pályán megszerezze a világbajnoki aranyérmet.

A sajtótájékoztató keretében rögzítette papíron is megállapodását a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Külkereskedelmi Bank a folytatódó támogatásról, és megállapodást írt alá a szervezők nevében Kósa Lajos a világbajnokságon az orvosi ellátást, az egészségügyi hátteret biztosító Merkely Bélával, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójával.