Kósa Lajos összeszedte magát

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Új arcát mutatta frakcióvezetőként Kósa Lajos. A fideszes politikuson nem érződött a korábbi szétszórtsága, nyakkendőt kötött, pontosan érkezett, elkerülte a fémkupakos bakikat. Úgy tűnik, Kósa komolyan veszi az új pozícióját.


Mindössze két perces késéssel érkezett meg hétfő délelőtt a Fidesz-KDNP parlamenti frakcióülésére Kósa Lajos. A képviselőcsoport vezetését október elsejétől átvevő politikustól az ilyen jellegű fegyelmezettség akár szokatlannak is tűnhetett. Kósát ugyanis a kormánypártban meglehetősen szétszórt emberként tartják számon, többször előfordult, hogy elkésett különböző értekezletekről.

Számos alkalommal megtörtént az is, hogy belebonyolódott a saját nyilatkozataiba. Amikor a menekültválság hátterét júniusban afrikai példával akarta alátámasztani, a tuszu és huti szavakba zavarodott bele. Tavaly novemberben, amikor az újságírók az adótörvényekről kérdezték, a fémkupakokról mondott nehezen értelmezhető mondatokat. A bakikat valószínűleg az okozta, hogy Kósa elmulasztotta elolvasni a felkészítő anyagot, amelyet a Fidesz sajtóosztálya állított össze a számára.

Kósa frakciótársai korábban az ehhez hasonló sztorikkal vetették el, hogy a politikus váltaná a frakció élén a kormányfő kabinetfőnökévé előlépő Rogán Antalt. Azzal érveltek, hogy a képviselőcsoport vezetője csak megbízható ember lehet. A kormánypárti frakcióvezetői poszt ugyanis a legfontosabb politikai tisztségek közé tartozik. A Fideszt a parlamenti vitákban, illetve a nyilvánosság előtt sokszor a frakcióvezető jeleníti meg.Orbán Viktor választása mégis Kósára esett, mellette szólt, hogy a kormányfő több fontosabb posztra is régi harcostársát kérte fel, Áder Jánosból köztársasági elnök, Kövér Lászlóból házelnök lett. Kósa úgy tűnik, próbálja megcáfolni a róla kialakult képet. A délelőtti frakcióülésről távozó képviselők lapunknak arról beszéltek, hogy Kósa “összeszedett”, “pontos”, “precíz” volt. A zárt ülésen állítólag semmi jelét nem mutatta a korábban rá jellemző szétszórtságnak, nem keveredett kellemetlen helyzetbe.

Kósa a hétfői parlamenti szereplését az ehhez hasonló fegyelmezettséggel kezelte. Miközben korábban többször is nyakkendő nélkül lehetett látni az Országgyűlésben, most a fekete öltönyéhez, világoskék színű, fekete pöttyös nyakkendőt kötött. A korábbiaktól eltérően nem állt meg az újságíróknak a frakcióülés helyszínét az ülésteremmel összekötő folyosón. Az egyik riporter csalódottan vette tudomásul, hogy amíg Kósa nem volt frakcióvezető, addig mindig előszeretettel nyilatkozott a kamerának.

Napirend előtti felszólalásában azt részletezte: a frakció délelőtti ülésén úgy döntött, felkérik a kormányt, minden lehetséges eszközzel lépjen fel a kötelező menekültkvótákról szóló uniós döntés ellen. Azzal érvelt, az uniós döntés sérti a tagállamok szuverenitását, ráadásul abszurd, hiszen több ember érkezett az EU-ba, mint ahány menedékkérő elosztásáról a javaslat szól. Egyetlen apró bakit vétett, Európai bíróság helyett Európai Bizottságot említett, amit gyorsan javított is.A néhány perces parlamenti felszólalása után sajtótájékoztatót tartott, amelyet szinte perce pontosan kezdett. A helyszínen tartózkodó újságírók viccelődtek is rajta, hogy Rogán Antal frakcióvezetősége alatt sem volt jellemző az ehhez hasonló precízség. Kósa az újságírók kérdésére is közérthetően, számokkal alátámasztva, hosszasan válaszolt. Még egy könnyebb viccet is megengedett magának, amikor az európai liberálisok Magyarországgal szembeni fellépéséről kérdezték. A válaszát azzal indította, ez egyelőre csak egy Twitter-bejegyzés, a kezdeményezés még nem létezik.

A sajtótájékoztatón megkérdeztük a politikustól, hogyan készült a frakcióvezetőségre, kapott-e bármilyen tanácsot elődeitől. Kósa azt felelte, hogy Rogán Antallal részletesen átbeszélte a folyamatban lévő ügyeket, közel két hete volt készülni. A helyzetét is megkönnyíti, hogy a képviselőcsoportot meglehetősen jól ismeri, 1990 óta képviselőként dolgozik - tette hozzá.