Kósa Lajos örül, hogy Debrecen minisztériumot kap

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

-

Debrecen polgármestere szerint jót fog tenni az országnak a decentralizáció, amelynek részeként a tervek szerint több minisztériumot vidékre költöztetnek a következő években.


Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szombaton az MTI megkeresésére reagált így a kormányszóvivő pénteki bejelentésére, amely szerint 2016-ig két minisztérium és egy államtitkárság vidékre költözhet, a földművelésügyi tárca Debrecenbe. A kormánypárti politikust nem lepte meg a bejelentés.

„Az ország kilábalt abból a mély válságból, ahová 2010-re a szocialista kormányok taszították, így már meg lehet fontolni, hogy néhány főhatóság vidékre kerüljön.”
Kósa Lajos ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a mostani bejelentés csak az út „legeleje”. Ő viszont már most kijelöl valakit a város vezetéséből, hogy működjön együtt a kormánnyal a helyszín kiválasztására, a logisztikai feladatok megoldására. Ez a decentralizáció
„jót fog tenni az országnak”
– mondta. Debrecen környékén vannak az ország legjobb termőföldjei, itt az agráregyetem, vagyis „Debrecen a magyar agrárium szíve, az ország második legnagyobb városa, ahol méltó helyen lesz az agrártárca” – mondta Kósa Lajos. A polgármester utalt arra is, hogy a Debrecen–Budapest távolság „táblától tábláig” közúton két óra, vonattal szintén, a 160 kilométer óránkénti sebességre képes vonatokkal pedig csak másfél óra lesz, tehát a távolság sem lehet akadály. Kósa Lajos végezetül utalt arra, hogy a Debreceni Egyetemen agrár- és vidékfejlesztési kar is működik, vagyis „ütőképes fiatalok” állnak majd az agrártárca rendelkezésére. A fideszes politikus 2010 januárjában már beszélt „az ország érdemi decentralizációjáról”. Akkor – azzal kapcsolatban, hogy Budapesten gondot okoz a kormányzati negyed felépítése, illetve a kormányzati szervek nem megfelelő elhelyezése – kijelentette: van ebben az országban öt-hat olyan város, ahol el lehet helyezni a központi szervezeteket.


Vidékre kerülő minisztériumok

Mint arról tegnap beszámoltunk, Orbán Viktor felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig. Hozzá hasonlóan Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezetőnek minisztériuma Debrecenbe költözését – szintén 2016. március 15-ig – kell megvizsgálnia.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságának Kecskemétre költözését kell megvizsgálnia. Utóbbi azonban már hamarabb megtörténne, legkésőbb az idei év végéig.