Kósa Lajos elmondta, mi a baja a kvótarendszerrel

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Elsősorban az unió határait kell megvédeni – mondta a Fidesz október elsején debütáló frakcióvezetője.


Ahogy előre jeleztük, a Fidesz-KDNP képviselői gond nélkül megválasztották Kósa Lajost frakcióvezetőnek. A Rogán Antalt október elsején váltó politikus rögtön be is számolt a Velencére kihelyezett frakcióülésen történtekről, ahol elsősorban a menekültkérdéssel foglalkoztak.


„Bár a magyar-szerb határon némileg csökken a nyomás, de ezzel nincs megoldva a tömeges népvándorlás problémája, azt az Európai Uniónak közösen kell megoldania, azonban nem önmagában kvótákkal" - mondta Kósa.

A tanácskozás zárónapján Kósa Lajos hangsúlyozta: óriási volt a nyomás Magyarország déli határán, de az állami szervek és a civil szervezetek megfeleltek, kiválóan látták el a feladatukat. A rendőri erők fellépése nem volt aránytalan, sőt sokszor többet is tűrtek annál, mint amit a képek láttán az ember gondolna - mondta.

Közös európai megoldást sürgetve a kormánypárti politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a javasolt kvótarendszer megoldás helyett újabb kérdéseket vet fel, például azzal kapcsolatban, hogy a kvóta alapján szétosztott embereket hogyan lehet az adott országokban tartani, miközben ők döntő többségében Németországba, Dániába és Svédországba jöttek.

Kiemelte: első helyen az EU határait kell megvédeni. Ha ez valamelyik tagállamnak - jelen esetben Görögországnak - nem sikerül, az uniónak segítenie kell ebben, jelentette ki Kósa Lajos.

A kvótarendszer terve szerinte arra sincs tekintettel, hogy sokkal nagyobb a bevándorlási szándék - sok millió ember jönne Európába -, mint a felvetett legmagasabb arányszám. További kérdésként vetette fel a Fidesz alelnöke, megválasztott frakcióvezetője, hogy mi lesz azokkal, akik nem kapják meg a menekültstátuszt.