Kósa elmondta, miről szól majd a következő nemzeti konzultáció

Fotó: MTI / Vajda János

-

A parlamentnek a menekültügyi őrizet és a határon való regisztráció kérdésével is foglalkoznia kell a frakcióvezető szerint.


A miniszterelnök évértékelő beszédében legfontosabb nemzeti ügyekként azonosított témákról fog szólni a következő nemzeti konzultáció – mondta Kósa Lajos. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője a rezsicsökkentés és a munkahelyteremtés megvédését, az uniós közös adópolitika elleni küzdelmet és az illegális bevándorlók őrizetbe vételéért folytatandó harcot említette az évértékelő témái közül, megjegyezve: valószínűleg ezekben a témákban érdemes


valamiféle véleményegységet kialakítani a polgárokkal.

Kósa szerint szerdán a kormányfő a Fidesz-KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülését elindító beszédében is az évértékelőn megfogalmazott új nemzeti politikára helyezte a hangsúlyt. Vagyis arra, hogy az idén jelentkező kihívásokra


megfelelő válaszokat kell adni, ami csak úgy megy, ha egészen szorosan, egységben harcolunk a magyar választókkal a közös érdekeinkért.

Kósa szerint idén a migráció ügyében két fontos feladatra kell felkészülnie az Országgyűlésnek, az egyik a „menekültügyi őrizetbe vételhez hasonló intézmény bevezetése”. A másikat az unió azon kérése veti fel, amely szerint Magyarországnak a schengeni határokon minden ki- és belépőt regisztrálnia kellene, az EU-állampolgárokat is. Ez óriási fennakadásokat okozhat, főleg nyáron, ugyanakkor az unió ezt megköveteli, tehát fel kell rá készülni. Egyelőre a partnerek „nem nagyon nyitottak arra”, hogy sokkal több átlépősávot nyissunk a határátkelőkön – tette hozzá.

Azt, hogy az MSZP-frakció Majtényi Lászlót, az Eötvös Károly Intézet elnökét ajánlja köztársaságielnök-jelöltnek, Kósa Lajos úgy kommentálta:


azért ez elég mókás, hogy az MSZP olyan jelöltet támogat, aki korábban a legnagyobb megvetéssel beszélt

a pártról. A Fidesz-frakció javasolni fogja, hogy a választás előtt a jelöltek ismertethessék elképzeléseiket a parlament előtt.