Körúti robbantás: vizsgálják, miből vett házat a gyanúsított

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Az ügyészek arra is kíváncsiak, hogy volt-e megbízója vagy támogatója a Keszthelyen elfogott férfinak.


Még nem történt meg a Teréz körúti robbantás gyanúsítottjának folytatólagos kihallgatása – mondta Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség (KFNY) helyettes szóvivője. A nyomozások során általános eljárás, hogy amennyiben a gyanúsított megtagadja a vallomástételt, a hatóságok nem szorgalmazzák az ismételt meghallgatást, hagyják, hogy ő maga kezdeményezze a kihallgatását. Vélhetően ezúttal is ez a hatóságok taktikája – írja a Magyar Idők.

A gyanúsítottat október 19-én Keszthelyen fogta el a TEK. A lap szerint egy ismerőse nevében telefonon csalták a nyolc kilométerre lévő Karmacsról a városba, ott egy sétányon parkolt le, ahol aztán rajtaütöttek.

Elfogását, némi meglepetésre, nem követte az ügyben kitűzött tízmillió forintos nyomravezetői díj visszavonása. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy a nyomozást irányító KFNY az ügy minden szálát végigvizsgáltatja. Simon megerősítette a Pesti­Srácok értesülését, hogy vizsgálják a gyanúsított kapcsolatrendszerét. Keresik az esetleges megbízót, s azt is vizsgálják, segítette-e valaki a vélt elkövetőt, és honnan volt a hosszú ideje munkanélküli férfinak 3 és fél millió forintja, amiből márciusban présházat vásárolt Homokkomáromban.

Védője, Brunner Tamás szerint a gyanúsított nem panaszkodik, jól viseli a fogságot. Az ügyvéd megkapta a bíróság elé tárt nyomozati iratokat. „Kétezer oldalnyi iratról van szó, ami rendkívül szokatlan a büntetőeljárások ezen szakában. A letartóztatás előterjesztése két-három oldal szokott lenni. Áttanulmányoztam az iratokat, a kronológiai egymásutániság egyértelmű, ám a bizonyítékok számomra nem álltak össze egységes egésszé. A bizonyítás a hatóság feladata, így nem kívánok állást foglalni az iratok tartalmával kapcsolatban” – mondta Brunner. Az ügyvéd szerint védence fenntartja, hogy nincs köze a robbantáshoz.