Körúti robbantás: bizonyítékot keresnek a szemétben

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

-

Zsebkendők és italos üvegek is szerepelnek a robbantó elleni esetleges bizonyítékok között.


A szeptember 24-i Teréz körúti robbantás után a nyomozók gyakorlatilag felporszívózták a környéket. A Magyar Nemzet információi szerint a bomba alkatrészei mellett az utcán eldobott üdítődobozokat, szövetdarabokat és papír zsebkendőket is összegyűjtötték, hogy később ezeket is bizonyítékként használják fel a tettes elleni eljárásban. Úgy tudjuk, a tárgyakat és az azokról begyűjthető nyomokat még most, több héttel a támadás után is szakértők vizsgálják. Nyomozati forrásaink hangsúlyozták, hogy a laikusoknak a bizonyítékok szemétnek tűnhetnek, de fontos szerepük lehet, ha az el­követőt azonosítanák. A felvételeken ugyan nem ismerhető fel a robbantó, de a tárgyakról rögzített nyomok a bíróságon igazolhatják, hogy az őrizetbe vett személy valóban a helyszínen volt.

Továbbra is az a legfontosabb, hogy a szemtanúk jelentkezzenek a rendőrségnél: a vallomásaik alapján pontosítható az elkövető személyleírása, és a viselkedéséről is hasznos dolgok derülhetnek ki. A most rendelkezésre álló videofelvételek alapján úgy tűnik, hogy egy 25–35 év közötti férfi volt az elkövető, aki részletesen megtervezte a robbantást, hogy merre távozzon, milyen ruhát viseljen. A különböző helyszíneken készült felvételeken még a járásképe és a testtartása is megváltozott, de szinte biztos, hogy ugyanaz a személy látható rajtuk.

A nyomozók azt is kizárták, hogy a társa lett volna az a férfi, aki a detonációról készült videó­kon félreérthetően viselkedett. Forrásaink elmondták, kihallgatták és igazolták az alibijét, nem volt kapcsolatban az elkövetővel.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy már több mint 870 lakossági bejelentés érkezett a hatóságokhoz a bűncselekménnyel kapcsolatban. Ennél bővebb tájékoztatást a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott.

Azt azonban megerősítette, hogy továbbra is várják annak a szemtanúnak a jelentkezését, aki a robbantás előtt nem sokkal a Dob utcai Queen’s Court Hotelben és a Rebo bárban járt. Még mindig keresik azt a kerékpárost is, aki a robbantásról közzétett videofelvételeken látható, és pillanatokkal a támadás előtt járt a helyszínen. Emellett a nyomozók kérik, hogy aki felismeri az elkövetőt, a hollétéről, valamint a ruházatáról bármilyen információ­val rendelkezik, jelentkezzen a rendőrségnél vagy az ügyészségnél. A szeptember 24-i robbantásban két rendőr sérült meg súlyosan.