Korrupcióval gyanúsítják az ausztrálokat halálra ítélő indonéz bírákat

-

Ausztrália arra kéri Indonéziát, hogy azelőtt vizsgálják ki az ügyet, mielőtt két állampolgárukat kivégeznék kábítószer-csempészetért.


Julie Bishop ausztrál külügyminiszter szerint a két ausztrál férfit, a 33 éves Myuran Sukumarant és a 31 éves Andrew Chant addig nem végezhetik ki, amíg az indonéz legfelsőbb bíróság etikai bizottsága (igazságügyi bizottság) ki nem vizsgálja az ausztrálok perében eljáró bírók elleni vesztegetési vádat, és a bírók ügyében az alkotmánybíróság ítéletet nem hoz.


A két ausztrál férfit és hét másik külföldit, valamint egy indonéz állampolgárt az indonéz főügyész hivatala vasárnap értesítette arról, hogy napokon belül, akár már kedden végrehajthatják kivégzésüket.

A Fairfax Media ausztrál hírportál szerint a két elítélt indonéz ügyvédje, Muhammad Rifan azt mondta, a büntetőbírók egymillió rúpia (21,5 millió forint) kenőpénzt kértek azért cserébe, hogy húsz évnél rövidebb időtartamú szabadságvesztésről szóló ítéleteket hozzanak a drogcsempészek ellen. Ezek az ügyletek azonban meghiúsultak, mert – mint a bírók később bevallották – magasabb szintű bírósági körökből és a kormány részéről is halálbüntetések kiszabására utasították őket. A bírók viszont állítólag ezután még több pénzt kértek, csak éppen a vádlottaknak nem állt módjukban azt kifizetni – állítja az ügyvéd.

Az indonéz igazságügyi bizottság hétfőn közölte, hogy a korrupcióval kapcsolatos vádak nincsenek hatással a két ausztrálra kimondott halálos ítéletre. A jakartai kormány szerint bizonyítékokra van szüksége Ausztráliától a korrupciós vádakat illetően. Mindazonáltal értetlenségének adott hangot, hogy Canberra miért nem tette szóvá azokat már évekkel korábban.

A két ausztrál férfit 2006 februárjában ítélték halálra. Ők irányították azt a kilenc ausztráliaiból álló bűnbandát, amelynek a tagjait 2005 áprilisában őrizetbe vették, mert több mint nyolc kiló heroint akartak az indonéziai Bali szigetéről Sydney-be csempészni.

Az indonéz főügyész tájékoztatása szerint a kivégzéséről vasárnap értesített tíz elítélt közül kilencnek, köztük a két ausztrálnak kimerültek a jogi lehetőségeik, míg egy francia állampolgárnak a kegyelmi kérvényéről várhatóan hétfőn dönt a legfelsőbb bíróság. A kivégzést a Nusakambangan sziget szigorúan őrzött börtönében hajtják végre.

Julie Bishop külügyminiszter és Tony Abbott ausztrál kormányfő hétfőn is folytatta a nyomásgyakorlást az indonéz hatóságokra, mondván, még mindig nincs késő ahhoz, hogy Jakarta módosítson álláspontján.

Indonéziában rendkívül szigorúan büntetik a drogcsempészést, és gyakran végeznek ki kábítószercsempészeket. Több mint százharminc ember van a halálsoron, többnyire kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, mintegy harmaduk külföldi állampolgár.