Korrupciós letartóztatásokat kapott Szerbia karácsonyra

-

Egy volt minisztert és 78 másik embert letartóztattak. Szerbia nagyon készül az uniós csatlakozási tárgyalásokra.


Különböző korrupciós ügyekben letartóztattak Szerbiában 79 embert, köztük egy volt minisztert és sok további volt, magas rangú tisztségviselőt – jelentette be Nebojsa Stefanovic belügyminiszter.

„Ezek az emberek 2004 óta több korrupciós bűncselekményt követtek el, illetve a hatalommal való visszaélésben is bűnösök, amivel több mint 100 millió euró kárt okoztak. Köztük van egy volt miniszter, több volt, magas rangú tisztségviselő, polgármesterek és volt polgármesterek, valamint nagyvállalatok igazgatói” – mondta Stefanovic, aki csak S. M. monogrammal azonosította a szóban forgó volt minisztert.

A Blic című napilap internetes kiadása szerint Slobodan Milosavljevic volt kereskedelmi miniszterről van szó, aki a 2003 márciusában meggyilkolt Zoran Djindjic miniszterelnök EU-párti kormányának tagja volt.

A gyanúsítottak ellen a nyomozás az utóbbi években egyre intenzívebbé vált. A rendőrség öt gyanúsítottat még köröz. „Ez a korrupció és a pénzügyi bűncselekmények elleni egyik legjelentősebb művelet. A korrupció elleni harcban nem leszünk tekintettel sem párthovatartozásra, sem beosztásra” – jelentette ki Nebojsa Stefanovic.

Szerbia két héttel ezelőtt kezdte meg az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat.